Španjolske časne sestre razišle se s Vatikanom zbog imovine

Ilustracija: Unsplash

Redovnice iz samostana iz 15. stoljeća u sjevernoj Španjolskoj razišle su se s Rimokatoličkom Crkvom zbog imovinskog prijepora i pridužile se odmetnutom svećeniku.

Crkva je zaprijetila da će ekskomunicirati 16 časnih sestara klarisa koje žive u Beloradu, gradu od 1800 stanovnika na popularnoj hodočasničkoj stazi Camino de Santiago (put svetog Jakova), u blizini Burgosa.

Odmetnute redovnice na društvenim su mrežama objavile odvajanje od Vatikana zajedno s "manifestom" na 70 stranica.

Kako je došlo do imovinskog spora?

U pismu koje je potpisala poglavarica samostana, sestra Isabel de la Trinidad, redovnice kažu da ih crkvena hijerarhija "progoni" zbog imovinskog spora.

Redovnice su 2020. godine postigle dogovor o kupnji samostana u Orduni, oko 100 kilometara sjeverno od Belorada, ali ga nisu mogle platiti jer je Vatikan blokirao planiranu prodaju njihove druge napuštene imovine kojom su kanile financirati kupnju. 

"Transakciju je blokirao Rim", napisale su u pismu, optužujući usput Vatikan za "doktrinarni kaos" u pitanjima vjere.

Redovnice su objavile da su se stavile pod nadležnost ekskomuniciranog svećenika Pabla de Rojasa Sanchez-Franca, koji je poznat po svojim ultrakonzervativnim stavovima.

Nadbiskup: Zaprepašten sam odcjepljenjem časnih sestara

On je na čelu Pobožne zajednice svetog Pavla apostola, vjerske skupine koju Crkva smatra sektom. Sanchez-Franco, koji se predstavlja kao biskup i tako se odijeva, podupire sedesvakantizam, pokret koji smatra da su svi pape nakon Pija XII. heretici.

Nadbiskup Burgosa Mario Iceta, koji je 2019. ekskomunicirao Sanchez-Franca, kazao je da je zaprepašten odcjepljenjem časnih sestara.

"Vrlo je bolno čuti poglavaricu kako govori da je Papa uzurpator", rekao je.

Redovnice podigle tužbu protiv Crkve

Pozvao je na dijalog kako bi se riješio spor, ali je u samostan poslao svoje predstavnike u pratnji sudskog izvršitelja i zatražio predaju ključeva samostana. 

Redovnice su ga odbile i podigle tužbu protiv Crkve zbog "zlouporabe ovlasti". Na svom nedavno kreiranom Instagram profilu optužile su nadbiskupiju da im je blokirala bankovne račune i onemogućila im kupnju "osnovnih dobara".

Crkva još nije ekskomunicirala redovnice i želi s njima pojedinačno razgovarati jer smatra da skupina oko Sancheza-Franca njima manipulira. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.