Španjolske vlasti otkrile jahte, kuće i tvrtke 15 sankcioniranih ruskih oligarha

Foto: EPA

ŠPANJOLSKE vlasti otkrile su golemu imovinu, uključujući kuće, tvrtke i najmanje jednu luksuznu jahtu, koja pripada petnaestorici ruskih oligarha pod europskim sankcijama, objavio je dužnosnik. Mariano García Fresno, šef jedinice za sprječavanje pranja novca, rekao je da su oligarsi nakon ruske invazije na Ukrajinu pokušali prenijeti udjele u nekim kompanijama na rodbinu i suradnike kako bi izbjegli da im se oni zaplijene.

Nakon što su prošli kroz više od tisuću imena u milijunima transakcija obavljenih u Španjolskoj od 2004., njegov ured je utvrdio da su sankcionirani oligarsi imali udjele u najmanje deset španjolskih i tri strane kompanije. Podatke je proslijedio ministarstvu financija, pa je vlada krajem travnja potvrdila da je zaplijenila novac iz zaklada i bankovnih računa povezanih s petero ljudi s liste sankcioniranih te tri luksuzne jahte i 23 nekretnine.

Kompanije povezane s ruskim oligarsima posjeduju 35 nekretnina u Španjolskoj, uključujući luksuzne kuće te račune i udjele u tvrtkama u Španjolskoj i drugim dijelovima Europe, rekao je García Fresno. 

Pročitajte više