Španjolski blogerski par napadnut u Indiji: "Sedmorica su me silovala"

Screenshot: Instagram

Španjolski blogerski par Vincente i Fernanda, koji je bio na putovanju motorom kroz Indiju, objavio je na društvenim mrežama da ih je skupina muškaraca napala, opljačkala te da su Fernandu silovali.

Objavili su video 1. ožujka na kojem se vidi da imaju modrice i otekline po licu, dok oboje izgledaju potreseno. Španjolskim medijima rekli su da su napadnuti u četvrti Dumka u indijskoj državi Jharkhand, popularnoj turističkoj destinaciji.

Tamo su stali na putu za Nepal kako bi se odmorili i podigli šator blizu tržnice Hansdiha. Nakon što su zaspali, tvrde, u šator je upalo sedmero mladića koji su ih napali.

"Sedmorica su me silovala"

"Sedam muškaraca me silovalo. Pretukli su nas i opljačkali iako nisu uzeli mnogo stvari jer im je namjera bila silovati me", rekla je Fernanda na španjolskom jeziku u videu dodajući da su im prijetili da će ih ubiti.

"Svladali su nas. Prislonili mi nož na vrat i rekli da će me ubiti", navodi Vincente u jednom od videa. "Fernanda je silovana. Njih sedmorica. Sedmero ljudi. Kučkini sinovi", dodao je.

"Usta su mi razbijena, ali Fernanda je prošla gore nego ja. Mene su udarili kacigom po glavi", govori Fernando u jednom od videa koji su potom izbrisani s društvenih mreža.

Policija iz Dumke kazala je novinarima da je španjolski par prevezen u lokalnu bolnicu na liječenje. "Par je pričao miješani španjolski i engleski pa ih patrolni tim u početku nije razumio. No činili su se vidno ozlijeđeni pa su odvezeni na liječenje", kazali su iz policije dodajući da su potom liječnicima spomenuli navodno silovanje.

Uhićena četvorica, trojica još u bijegu. Policija ne spominje silovanje

Policija je kasnije dodala da je uhitila četiri muškarca, a da za trojicom još traga. Njihovi identiteti zasad nisu poznati, ali se zna da ih se traži jer su pretukli Fernandu. Silovanje se ne spominje. 

BBC je kontaktirao i brazilsko veleposlanstvo u Indiji koje je kazalo da su Fernanda, koja ima dvojno brazilsko-španjolsko državljanstvo, i Vincente žrtve teškog napada. Veleposlanstvo je kazalo BBC-ju da su kontaktirali ženu putem lokalnih dužnosnika, kao i španjolsku ambasadu pošto je par koristio španjolske putovnice za ulazak u Indiju.

Vincente i Fernanda na društvenim mrežama poznati su po kanalu Vuelta Al Mundo En Moto (špa. Oko svijeta na motociklu) i dosad su proputovali kroz više od 60 zemalja otkako su krenuli na put oko svijeta iz Barcelone prije pet godina.

Na svojim motociklima prešli su 170.000 kilometara. Ambasadori su motocikala KLM, a na Instagramu imaju preko 122.000 pratitelja gdje dokumentiraju svoja putovanja.

Indija ima golem problem sa silovanjima

Ovo je podsjetilo na slučaj grupnog silovanja u Indiju 2012. godine i ubojstvo mlade žene u autobusu u Delhiju koje je dovelo do masovnih prosvjeda i promjena zakona o silovanju u toj zemlji. No deseci tisuća silovanja prijavljuju se svake godine, a aktivisti kažu da je put do rješavanja tog problema još uvijek dug.

Tijekom vikenda nekoliko je žena podijelilo svoje priče o suočavanju s neželjenom seksualnom pažnjom tijekom puta u Indiju. Šefica indijskog Nacionalnog povjerenstva za žene Rekha Sharma također je izazvala kritike nakon što je odgovorila na objavu američkog novinara koji je napisao da je Indija jedno od njegovih omiljenih mjesta, ali "razina seksualne agresije", kojoj je svjedočio dok je živio tamo, "različita je od bilo kojeg drugog mjesta u kojem je bio". 

Naveo je i nekoliko primjera seksualnog zlostavljanja žena koje je poznavao.

"Jeste li ikada prijavili incident policiji", napisala je Sharma. "Ako ne, onda ste potpuno neodgovorna osoba. Pisati samo na društvenim mrežama i klevetati cijelu državu nije dobar izbor", dodala je.

Ljudi su reagirali na njen odgovor žestokim kritikama. 

Pročitajte više