Španjolski i američki znanstvenici: Darwinova obitelj je bila incestuozna

OBITELJ britanskoga prirodoslovca Charlesa Darwina trpjela je mnoge štetne posljedice zbog incesta koji su prakticirali, stoji u novoj studiji.

Jedan od najvećih prirodoslovaca na svijetu, koji je razvio teoriju prirodnoga odabira živih bića te na temelju nje postavio temelje teoriji evolucije, oženio se za vlastitu sestričnu Emmu Wedgewood. Darwin se i sam često pitao nastaju li, zbog seksualnih odnosa bližih srodnika, neke negativne posljedice, kao što se to vidi u biljaka i životinja.

Prije navršenih 10 godina starosti je od infekcije preminulo troje Darwinove djece. Ostala djeca su mu bila često bolesna. Od šest brakova u obitelji Darwin samo je u polovici bilo djece, što su znanstvenici s Ohio State Universityja i španjolskog Universidad de Santiago de Compestela objasnili kao sumnjiv znak koji dokazuje da su Darwinovi "imali reprodukcijskih problema".

U studiji objavljenoj u znanstvenoj reviji Bioscience je genealogija obitelji Darwin-Wedgewood objašnjena računalnim programom koji računa koeficijent incesta, odnosno mogućnost da pojedinac ima dvije jednake kopije gena, što je posljedica incesta.

Rezultati analize obitelji Darwin su pokazali da su Darwinova djeca trpjela velik stupanj incesta. Znanstvenici su analizu proširili i na šire srodnike te su objavili da postoji visok stupanj veze između smrtnosti djece i incesta.

Pročitajte više