Španjolski ministar vanjskih poslova: Proširit ćemo borbu protiv Islamske države

Foto: FAH

ŠPANJOLSKI ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u ponedjeljak kako će Španjolska nakon napada u Kataloniji u kojima je poginulo 15 osoba i sedam osumnjičenih napadača, pojačati aktivnosti u borbi protiv Islamske Države.

"Predanost Španjolske u borbi protiv Islamske Države nikada nije bila upitna", rekao je 61-godišnji Dastis u razgovoru za španjolske dnevne novine El País. "Tu predanost ćemo potvrditi a namjeravamo i proširiti borbu. Već imamo prijedlog koji bi se trebao uklopiti u naše financijske mogućnosti. Ideja je povećati naš doprinos", dodao je.

U četvrtak je na šetalištu u centru Barcelone poginulo 13 osoba a više od sto ih je ozlijeđeno kada se jureći kombi zaletio u prolaznike dok je kasnije pronađen još jedan muškarac ubijen hladnim oružjem. U kasnijem napadu vozilom i noževima u Cambrilsu ubijena je još jedna žena nakon čega je policija upucala petoricu osumnjičenih napadača.

U četvrtak je Islamska Država, u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzela odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske Države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv Islamske Države. Španjolski vojnici ne sudjeluju direktno u kopnenim akcijama.

Kalifat uspostavljen 2014. godine posljednjih mjeseci gubi teritorij. Španjolska nije bila na udaru niti jednog napada od 2004. godine kada su u bombaškim napadima u madridskoj podzemnoj željeznici ubijene 192 osobe, u najtežem napadu pripisanom džihadističkim skupinama na europskom tlu. Tri dana kasnije je Narodna stranka desnog centra izgubila izbore a stranka lijevog centra PSOE povukla vojnu potporu Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u invaziji i okupaciji Iraka.

Narodna stranka desnog centra vratila se na vlast 2011. godine a Alfonso Dastis je postao ministar u studenom 2016. U posljednje tri godine u Španjolskoj je uhićena 231 osoba osumnjičena za pripadnost džihadističkim skupinama, širenju ideja preko interneta i regrutiranju članova. Višedesetljetno iskustvo u antiterorističkoj borbi protiv baskijske separatističke organizacije ETA-e dodatno je učvrstilo povjerenje u sigurnosne službe.

"Kada smo to govorili, prekrižili smo prste... Istina je da je ovih godina bilo brojnih uhićenja kako bi se izbjegli napadi. Imali smo svoju kvotu u ožujku 2004. i sada nas je opet pogodilo. To nas je, nažalost, podsjetilo da potpuna sigurnost ne postoji i da je potrebno udvostručiti napore", rekao je Dastis.

"Generalno gledano, može se reći da je Španjolska sigurna zemlja. Jasno je da je cilj napada bio turizam. Dokaz tome je bila La Rambla prepuna turista. Nadamo se da ovo neće utjecati na njega. Također se nadamo da ćemo nastaviti privlačiti posjetitelje svojom atraktivnošću i relativnom sigurnošću", izjavio je Dastis.

Pročitajte više