Španjolski poljoprivrednici blokirali ceste i bacali povrće

Foto: EPA

TISUĆE poljoprivrednika izašle su danas na ulice Murcije, grada na jugu Španjolske, blokirajući ceste traktorima i bacajući povrće na tlo u prosvjedu protiv niskih cijena proizvoda i trenutnih uvjeta rada.

Slični prosvjedi izbili su ovaj mjesec diljem Španjolske i tako dodatno potpirili nezadovoljstvo poljoprivrednika u Europskoj uniji.

"Stvara se klima potpune nesigurnosti, a poljoprivrednici ne vide budućnost na polju“

Španjolski sindikat UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), koji predstavlja male proizvođače, istaknuo je kako su im prosječni prihodi pali 9 posto prošle godine zbog rasta troškova proizvodnje i pada otkupne cijene proizvoda na tržištu. Sindikat tvrdi kako veliki trgovački lanci potiskuju cijenu prema dolje dovodeći ih u neodrživo stanje.

"Stvara se klima potpune nesigurnosti, a poljoprivrednici ne vide budućnost na polju“, rekao je Ignacio Huertas, glavni tajnik UPA-e u zapadnoj pokrajini Extremaduri, tradicionalno poljoprivrednom i siromašnom kraju.

U Bruxellesu je završio bez dogovora samit o proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine a jedna od točaka koja je podijelila zemlje jesu subvencije poljoprivredi. 

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je kako će se Španjolska boriti da razina novca namijenjenog poljoprivredi ostane blizu sadašnje razine

Više od trećine dosadašnjeg proračuna EU-a bilo je namijenjeno poljoprivredi, premda ona predstavlja 1 posto gospodarske aktivnosti bloka 27 država pa neke zemlje poput Nizozemske to smatraju neodrživim.

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je kako će se Španjolska boriti da razina novca namijenjenog poljoprivredi ostane blizu sadašnje razine, no priznao je kako će to biti teško ostvariti jer je iz kluba izašlo Ujedinjeno Kraljevstvo ostavivši rupu od 75 milijardi eura u proračunu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je prošli tjedan smanjenje proračuna namijenjenog subvencijama poljoprivrednicima s 36 na 30 posto. Španjolski poljoprivrednici bi time godišnje ostali bez 925 milijuna eura, podatak je udruge poljoprivrednika COAG.

"Ovako više ne možemo nastaviti“

U Španjolskoj, gdje poljoprivreda sudjeluje s 2,8 posto u BDP-u, ministar Planas je rekao kako vlada namjerava uvesti zakon koji bi poljoprivrednicima dao veću pregovaračku moć u pregovorima sa supermarketima i trgovačkim lancima te velikim distributerima.

Prema predloženom zakonu, ugovori o prodaji bili bi indeksirani troškovima proizvodnje, čime bi se osiguralo da poljoprivrednici ne prodaju svoje proizvode s gubitkom, izjavio je Planas za radijsku postaju Onda Cero u četvrtak. Nada se kako će o prijedlogu tog zakona razgovarati krajem ovog mjeseca španjolski ministri na sastanku vlade u Madridu.

"Ako mi ne možemo pokriti troškove proizvodnje i svoje plaće cijenom proizvoda koji prodajemo, onda je očito da ne možemo dovijeka prodavati tako s gubitkom“, rekao je Huertas iz UPA-e. "Ovako više ne možemo nastaviti“, poručio je.

Pročitajte više