Španjolski premijer: Do ponedjeljka ću razmisliti hoću li dati ostavku

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je danas da se na pet dana povlači iz javnosti kako bi razmislio hoće li ostati premijer, nakon što je sud u Madridu otvorio istragu protiv njegove supruge osumnjičene za korupciju.

Sindikat Manos Limpias (Čiste ruke) prijavio je 59-godišnju Begoñu Gómez sudu u Madridu da je kao premijerova supruga davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa dobila je deset milijuna eura od javne kompanije u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu, izvijestila je španjolska televizija TVE.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s kompanijom Globalia koja je bila sponzor think-tanka "Africa Center del Instituto de Empresa)" kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Sud otvorio istragu

Socijalist Sanchez, koji upravlja lijevom vladom od ljeta 2018., obratio se u srijedu otvorenim pismom u kojem navodi da će se njegova supruga braniti na sudu od "lažnih" optužbi za korupciju. Dodao je da je već bila pokrenula sudski postupak protiv medija "desne ili krajnje desne orijentacije" na čijim se informacija bazira kaznena prijava.

"Treba mi pauza za razmišljanje", napisao je u pismu objavljenom na X-u. "Hitno trebam odgovor na pitanje vrijedi li (...) trebam li nastaviti voditi vladu ili odustati od te časti".

Najavio je da će se u ponedjeljak, 29. travnja pojaviti pred medijima i objaviti svoju odluku.

Sud u Madridu je ranije u srijedu objavio da je 16. travnja otvorio istragu protiv Gomez. Pojedinosti nije naveo, rekavši samo da je istraga u ovoj fazi tajna i da je pozvao nekoliko svjedoka.

Među njima su dvojica novinara internetskih portala, od kojih je jedan El Confidencial.

"To su mediji desne i krajnje desne orijentacije", napisao je 52-godišnji Sanchez optuživši ih da mu "podmuklim" i "lažnim" informacijama nastoje naškoditi.  Sanchez će u ponedjeljak 29. travnja na konferenciji za medije priopćiti hoće li ostati na funkciji.

"Kao što je i logično, Begoña će braniti svoju čast i surađivati s pravosuđem u čemu god je potrebno kako bi razjasnila radnje, prikazane skandaloznima, kao i one nepostojeće", dodao je.

"Radi se o operaciji zlostavljanja"

Sanchez je prije šest mjeseci oformio novu manjinsku lijevu vladu uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije. Optužio je oporbene stranke desnice Narodnu stranku (PP) i Vox za nepoštivanje rezultata izbora.

"Radi se o operaciji zlostavljanja i udaranja na sve strane kako bi me srušili politički, a i privatno napadajući moju suprugu", napisao je u pismu na četiri stranice.

Narodna stranka mu je nakon objave pisma poručila da "prestane glumiti žrtvu i neka položi račune".

"Umjesto što se povlači na pet dana, treba odmah i jasno objasniti ovaj skandal", rekla je članica stranke Cuca Gamarra.

Pročitajte više