Španjolski premijer obećao referendum o većoj autonomiji za Kataloniju

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez Kataloncima je obećao održavanje referenduma o novom statusu pobunjene regije koja bi imala više autonomije, ali je još jednom dao do znanja da odbacuje svaku mogućnost izjašnjavanja o nezavisnosti te najbogatije španjolske regije. 

Socijalistički premijer, koji je od dolaska na vlast 1.  lipnja pokrenuo dijalog sa separatistički nastrojenim katalonskim predsjednikom Quimom Torrom, kazao je da taj dijalog uključuje "samo jedno glasovanje (...) o jačanju autonomije Katalonije".

"Radi se o referendumu o autonomiji, ne o samoodređenju", kazao je Sanchez za radio Cadena SER.

Separatisti, koji obnašaju vlast u Kataloniji, traže referendum o samoodređenju, što španjolski premijer kategorički odbacuje kao mogućnost.

Status za koji nisu glasali

Katalonci su 2006. godine, tijekom socijalističke vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, sa 73 posto glasova podržali širu autonomiju za Kataloniju i položaj "nacije", no to je djelomično ukinuto 2010. na Ustavnom sudu, što je dovelo i do jačanja separatističkih težnji.

"Katalonija trenutno ima status za koji nije glasala, i to je politički problem", kazao je Sanchez.

Pristaše neovisnosti organizirali su 1. listopada 2017. referendum, unatoč zabrani tadašnje vlade koju je vodio Mariano Rajoy.

Potom je katalonski parlament proglasio neovisnost 27. listopada ali je regija odmah stavljena pod izravnu upravu Madrida a njezini su čelnici maknuti s vlasti.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont nalazi se u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao sudski proces pokrenut u Španjolskoj zbog optužbe za pobunu.

Pročitajte više