Španjolski premijer traži bolju suradnju protiv terorizma u EU: "Prijetnja traži globalni odgovor"

Foto: Hina

ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy najavio je u Madridu da će idući tjedan pozvati velike europske zemlje na unapređenje suradnje u borbi protiv terorizma nakon napada u Kataloniji u kojima je poginulo 15 prolaznika.

"Kanim analizirati postojeće mehanizme unutar Europske unije i poduprijeti opcije za njihovo jačanje i poboljšanje", rekao je Rajoy na konferenciji za medije poslije sastanaka španjolskih ministara, prvog nakon prošlotjednih napada.

Sastanak s predsjednicima vlada Francuske, Njemačke i Italije


U ponedjeljak će se Rajoy sastati s predsjednicima vlada Francuske, Njemačke i Italije.

Predsjednik vlade desnog centra rekao je da je teroristička ćelija koja je izvela napade u Barceloni i Cambrilsu 17. kolovoza uništena za 100 sati nakon napada.

U četvrtak je takozvana Islamska Država zaprijetila novim napadima u Španjolskoj ako ta zemlja nastavi borbu protiv nje. Rajoy je najavio nastavak borbe protiv terorizma.

"Pred globalnom smo prijetnjom koja traži globalni odgovor", izjavio je Rajoy.

Zadržana uzbuna zbog terorističkih napada

U Španjolskoj je zadržana uzbuna na terorističke napade na razini 4 od maksimalnih 5, a znači da je visok rizik, ali se ne očekuje iznenadni novi napad pa nema potrebe za vojnim ophodnjama  ulicama. Sadašnja razina opasnosti uvedena je ljeti 2015. godine nakon napada u susjednoj Francuskoj. Španjolska nikada nije imala razinu 5.

U katalonskim bolnicama liječi se još 27 ozlijeđenih.

Španjolski kralj po prvi put na okupljanju građana

U subotu će u Barceloni u 18 sati početi masovno okupljanje građana pod geslom 'Ne bojimo se' u organizaciji katalonske regionalne vlade i gradske vijećnice Barcelone. Povorku će predvoditi policajci, medicinsko osoblje i ostale službe angažirane tijekom napada u Kataloniji. Predviđeno je da stanovnici budu glavni akteri povorke, a ne političari i institucije.


Španjolski kralj Felipe VI. bit će u povorci čime će prvi put kralj sudjelovati u okupljanju građana. Felipe VI. je 2004., tada kao princ, sudjelovao u povorci nakon terorističkih napada u madridskoj podzemnoj željeznici u kojima su ubijene 192 osobe.

Taj napad počinjen prije 13 godina bio je posljednji teroristički napad u Španjolskoj do gaženja prolaznika kombijem na šetalištu Las Ramblas u Barceloni. Policija nastavlja međunarodnu istragu koja obuhvaća Francusku, Maroko i Belgiju.

Upozorenje hrvatskog ministarstva vanjskih poslova

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zadržalo je istu preporuku hrvatskim građanima koji namjeravaju putovati u Španjolsku.

"Preporučujemo maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora", navedeno je internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova. Obavijest je postavljena 18. kolovoza.

"O svim sumnjivim pojavama poput prtljage bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci i slično obavijestite policiju", stoji u priopćenju.

Španjolski ministar gospodarstva Luis Guindos odbacio je nagađanja da će se napad odraziti na ovogodišnju turističku sezonu te Španjolska očekuje rekordnu godinu s oko 80 milijuna stranih turista.

Pročitajte više