Španjolski sud zadržao dva člana Puigdemontove vlade u zatvoru

Foto: Hina

KAKO javlja Associated Press, sudac španjolskog Vrhovnog suda donio je odluku o oslobađaju šestero katalonskih političara, ali je u zatvoru zadržao dva aktivista koja su se borila za odcjepljenje i dva člana regionalne vlade.

Associated Press javlja i kako će oslobođeni političari moći postati dijelom predizborne kampanje i kandidirati se na nadolazećim izborima u Kataloniji.

Junqueras i Forn ostaju u zatvoru

U zatvoru su ostali potpredsjednik vlade Oriol Junqueras i bivši ministar unutarnjih poslova Katalonije, Joaquim Forn, po odluci suca Pabla Llarene.

Sudac je zaključio kako tek treba istražiti jesu li njihove izjave da će se držati zakona Španjolske i odreći se jednostranog odcjepljenja Katalonije "istinite i realne".

Ipak, da bi šest političara izašlo na slobodu, najprije moraju uplatiti jamčevinu od 100.000 eura.


Puigdemont izlazi pred belgijski sud


Podsjetimo, prošlog je mjeseca uhićeno osam članova Puigdemontove vlade i tada su se pristali odreći zahtjeva za jednostranim odcjepljenjem Katalonije, u nadi kako će ih sud osloboditi.

Carles Puigdemont i njegova četiri bliska suradnika danas izlaze pred sud u Belgiji koji će odlučiti o tome hoće li biti izručeni Španjolskoj ili ne.

Puigdemont planira voditi kampanju svoje stranke za izbore koji se trebaju održati 21. prosinca.
 

Pročitajte više