Španjolski turisti ubijeni u Afganistanu, Islamska država preuzela odgovornost

Ilustracija: Shutterstock

Islamska država preuzela odgovornost za oružani napad u kojem su ubijena tri španjolska turista u Afganistanu. Turisti su ubijeni kada su naoružani napadači otvorili vatru u pokrajini Bamiyan, piše Sky News.

U pucnjavi je ubijena i jedna osoba iz Afganistana. Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da su tri njegova državljana poginula u napadu i da je najmanje jedan ozlijeđen.

Premijer Pedro Sanchez rekao je u objavi na X da je "preplavljen" viješću o njihovoj smrti. Glasnogovornik talibana Abdul Mateen Qani rekao je u petak da su četiri osobe uhićene.

Islamska država i talibani su rivali u Afganistanu

Ogranak Islamske države u Afganistanu glavni je rival talibanske vlade u zemlji. Ranije se tvrdilo da se radi o napadu na kineske državljane u hotelu u glavnom gradu Kabulu 2022.

U pokrajini Bamiyan nalaze se ostaci dviju divovskih statua Bude koje su talibani digli u zrak 2001., a regija je UNESCO-va svjetska baština.

Turizam u Afganistanu

Turizam u Afganistanu dosegao je vrhunac 1960-ih i 1970-ih kada je zemlja postala dio popularne rute "hippy trail".

Otkako su preuzeli vlast u kolovozu 2021., talibani su pokušali promovirati Afganistan kao odredište za putovanja, unatoč činjenici da ministarstva vanjskih poslova mnogih zemalja, kažu da nije sigurno putovati u njega.

Iako su brojke male, čini se da su se njihovi napori dosad isplatili. Godine 2021. Afganistan je posjetio 691 strani turist, a do 2023. brojka se popela na 7000.

Pročitajte više