Spašen slovenski alpinist Tomaž Humar

PAKISTANSKA vojska spasila je u srijedu slovenskog alpinista Tomaža Humara, koji je bio pet dana zatočen na visini od 6.000 metara na stijeni planine Nanga Parbat, javila je Njemačka novinska agencija.

Pozivajući se na predstavnika pakistanske vojske DPA je javila da su dva helikoptera poslana u srijedu prije zore kako bi podigla planinara užetom i prevezla ga do vojne bolnice u gradu Gilgitu na sjeveru zemlje.

Pakistanski vojni helikopter locirao je Humara prije tri dana no nije ga mogao spasiti zbog lošeg vremena i niskih oblaka.

Na zahtjev slovenske vlade Islamabad je dozvolio slovenskom spasilačkom timu da ga pokuša izbaviti.

Tomaž Humar uspio se privezati na uže dobačeno iz helikoptera, te je prebačen u bazni logor, gdje je utvrđeno da unatoč crvenilu na nogama i rukama nema ozebline, javili su u srijedu članovi njegove ekspedicije.

Humar je spašen u srijedu ujutro iz "ledene mišolovke" u kojoj je bio šesti dan u pokušaju da osvoji 8.125 metara visoki vrh planine Nanga Parbat u zapadnom masivu Himalaja, a u dramatičnoj akciji spašavanja sudjelovala su dva helikoptera pakistanske vojske.

Vrhunac Nanga Parbat dobio je ime "Ubojita planina" nakon što je odnio živote mnogih europskih alpinista tijekom 1930-ih kada se osvajao taj vrhunac.

Humar će ostati u logoru unatoč ranijim planovima da se prebaci u bolnicu, prenose slovenski mediji.


Još jedna noć provedena u prisilnom bivaku u kojem je zadnjih dana bio bez hrane i na vrlo niskim temperaturama bila bi kobna za Humara, izjavila je liječnica Anda Predan koja sudjeluje u svim Humarovim ekspedicijama zadnjih nekoliko godina.

U akciji spašavanja 34-godišnjeg carinskog djelatnika iz Kamnika koji je prije šest godina dobio najviše državno odlikovanje za osvajanje Daulagirija angažirao se zadnjih dana cijeli slovenski politički vrh na čelu s predsjednikom Janezom Drnovšekom koji je za pomoć molio pakistanskog predsjendika Perveza Mousharaffa.

Uspjela akcija spašavanja helikopterom na visini 6.000 metara jedinstvena je u povijesti alpinizma, a sve zasluge za to idu pakistanskim pilotima, pa nije bila potrebna intervencija europske posade koja je u međuvremenu doletjela iz Švicarske.

Pročitajte više