Specijalci opisali akciju u kojoj su ubili ludog serijskog ubojicu u BiH

Foto: Facebook

OD 4. veljače, kada je serijski ubojica Edin Gačić brutalno likvidirao Sauda Sultanića u trgovini kod Konjica, pa do 12.  veljače kada je ubijen u velikoj policijskoj akciji kod Lepenice, pripadnici Specijalne i Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo nisu mirno spavali.

Čelni ljudi te dvije jedinice su za Dnevni Avaz u detalje ispričali kako je tekla akcija lociranja poludjelog ubojice.

"Kada ste u dubokoj šumi, tražite čovjeka spremnog na sve, a zvoni vam telefon i vidite da s druge strane zove kći... Niti se možeš javiti niti ne javiti", priča Salih Tufo, zapovjednik Jedinice za podršku u Upravi policije MUP-a KS-a.

Srećom, svi su se, ako se izuzme lakše ranjavanje njihovog kolege, živi i zdravi vratili svojim obiteljima.

"Nije bilo odmora ni danju ni noću"

"Poslije ubojstva Sultanića u Konjicu za nas nije bilo odmora ni danju ni noću. Naše patrole su svakodnevno bile na rubnim područjima općine Hadžići. Kada je 9. veljače ubijen naš kolega iz Federalne uprave policije, u punom kapacitetu smo se stavili na raspolaganje. Analiziramo kompletan teren, ali i profil ubojice koji je spreman na sve", priča Tufo.

Kreću 24-satne akcije. Suhodol, Luke, Medvjedice, Košćan, Osenik i širi lokalitet Tarčina - pretresa se svaki napušteni objekt. Svaka dojava se ozbiljno shvaća.

"Bilo je dosta dojava građana o njegovom kretanju, boravku na određenim lokalitetima, a obje jedinice su vršile pretrese s kolegama iz lokalnih policijskih stanica. Nije bila nijedna dojava koju nismo razmotrili s posebnom pažnjom. U noći s 11. na 12. veljače počinje padati snijeg. To nam je išlo u prilog. Formiramo timove i na devet lokaliteta na najvišim kotama od Ivan-sedla do Osenika formiramo osmatračnice. Svaki trag u snijegu je bitan jer je mogao dovesti do izvršitelja ubojstava", prepričava Tufo.

Tragovi u snijegu

Tako 12. veljače načelnik njihovog sektora Muhamed Hasanović primjećuje tragove u snijegu. U automobilu su još komandir Tufo i zamjenik komandira za specijalističku podršku Edib Prašović.

"Oko 11.30 sati načelnik izdaje naređenje da se uputim ispod puta i pratim tragove koji vode duboko u šumu. On sa zapovjednikom jedinice prati tragove iznad puta", prisjeća se Prašović.

Već je evidentno da se radi o Edinu Gačiću. Prašović odlično čita tragove u snijegu.

"Vidi se iz aviona da se lice kreće taktički. Da pokušava sakriti tragove", dodaje on.

Na drugoj strani sa svojim momcima je Almir Fetić, zapovjednik voda u Jedinici za podršku. U 13 sati putem radioveze dobiva informaciju da su u šumi uočeni tragovi.

"Svi naši timovi se odmah prebacuju podno Košćana u blizini Aleksića i tu se dalje raspoređujemo prateći trag. Teren je izuzetno težak, snijeg je dubok i do pasa smo zameteni. Na pojedinim dijelovima smo morali puziti. Ali spremljeni smo i za teže zadatke", kaže Fatić.

Pročitajte više