Specijalci za droge lani pretražili kuću DP-ovca Jurčevića. Našli mu ilegalni pištolj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U studenom prošle godine policijska služba za droge pretražila je na temelju sudskog naloga obiteljsku kuću Josipa Jurčevića, novog saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, pišu Novosti. Nakon pretresa duljeg od jednog sata, u kojem su pronađeni pištolj i municija na njegovo ime bez važećih dozvola, Jurčević je uhićen i priveden u nadležnu postaju. 

Tamo je 2. studenog 2023. ispitan i zadržan dva sata i dvadeset minuta, a potom pušten na slobodu. U razgovoru za Novosti Jurčević tvrdi da obiteljska kuća nije pretražena zbog njega, ali nije želio otkriti prave razloge policijske akcije. 

Našli mu ilegalni pištolj

U optužnom prijedlogu policijskog odjela za droge sudu je predloženo da se zbog pištolja i metaka Jurčeviću izrekne novčana kazna od 2650 eura.

"Okrivljeni Josip Jurčević posjedovao je oružje kategorije 'B', kao i streljivo za oružje kategorije 'B' (...) bez važećeg oružnog lista ili odobrenja za nabavu oružja (...) i to jedan pištolj marke 'PIETRO BERETTA' model M70, s pripadajućim spremnikom unutar kojeg se nalazi sedam komada streljiva kalibra 7.65 mm, a koje oružje i streljivo je pronađeno pretragom doma i drugih prostora na adresi u Zagrebu", piše u optužnom prijedlogu Službe kriminaliteta droga. 

"Ja ni ne pušim"

Na pitanje zašto je policijska služba za droge sudjelovala u cijeloj priči i zbog koga je nalog za pretres izdan ako nije zbog njega, Jurčević za Novosti kaže: "Ja vam inače ne pušim, a kamoli da se na nekakve narkotike troši. A na što se pretraga odnosila, to trebate pitati policiju", rekao je Jurčević i naglasio da tijekom pretrage njegove kuće policajci "nisu našli nikakve narkotike."

Što se tiče oružja, Jurčević je objasnio da je priveden i osuđen zato što nije produžio oružni list. "Imam pravo nošenja i držanja pištolja, jer sam haški vještak pa je bilo prijetnji i tako dalje. Nisam produžio oružni list zbog kovida", ispričao je.

Pročitajte više