Spekulacije o novim stimulansima Federalnih rezervi cijenu zlata lansirale iznad 1900 dolara po unci

CIJENA zlata po prvi puta je prešla granicu od 1900 dolara po unci, što je znak da je zabrinutost zbog loših prognoza o rastu globalne ekonomije i dalje iznimno jaka.

Sinoć je ovaj vrijedni metal na azijskim burzama dosegao cijenu od 1913,5 dolara po unci, što je povećanje cijene od skoro jedan posto. Strah od usporavanja ekonomije u SAD-u i europske dužničke krize odigrao je veliku ulogu u percepciji zlata kao sigurnog utočišta za investitore u burnim vremenima, ali pojavio se još jedan faktor koji bi mogao dovesti do još većeg i rapidnijeg rasta cijene zlata.

Naime, sve više se spekulira da će američke Federalne rezerve najaviti nove mjere financijskog stimulansa kako bi pokrenule ekonomiju. Međutim, analitičari tvrde da će oslobađanje nove količine dolara direktno oslabiti tu valutu, što će posljedično izazvati novi rast cijene zlata. Navodno će guverner američke centralne banke tu odluku objaviti na sastanku šefova centralnih banaka na tradicionalnom summitu u Jackson Holu, krajem ovog tjedna.

"Prošle godine su također na summitu najavljivani stimulansi. Tržište očekuje da će slične mjere biti donesene i ovog puta što će potaknuti potražnju za zlatom. Što veći stimulansi, to jest slabiji dolar, to veća cijena zlata", kazao je Colin Whitehead.

Pročitajte više