Špijunska afera zapečatila Šarovićevu političku karijeru

SMJENA Mirka Šarovića s dužnosti predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine praktično je gotova stvar a aktualni šef bosanskohercegovačke države može samo izabrati hoće li sam podnijeti ostavku ali će čekati da ga s političke pozornice zauvijek ukloni Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Ovakav zaključak sadržan je u napisima gotovo svih dnevnih listova u BiH koji su u subotu komentirali rezultate sastanka Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma (PIC) što je prethodna dva dana zasijedao u Bruxellesu na razini političkih direktora ministarstva vanjskih poslova najutjecajanijih zapadnih zemalja i Rusije.

Komentirajući ishod ovog sastanka, sam Ashdown u izjavi koju su prenijeli domaći mediji nije izrijekom potvrdio kako je Šarovićeva politička karijera okončana, no njegovo upozorenje kako mu je PIC dao odriješene ruke za poduzimanje potrebnih mjera shvaćeno je kao jasna naznaka da slijede ozbiljne mjere.

Ashdownov glasnogovornik Julian Braithwaite kazao je kako je Vijeće zaključilo da postoje dva problema: političke odgovornosti i učinkovitog nadzora nad vojnim snagama.

Politička se odgovornost Šarovića ni u kom slučaju ne može zaobići jer je on kao predsjednik Republike Srpske imao sve zapovjedne ovlasti nad entitetskom vojskom, uključujući tu i izvoz naoružanja i vojne opreme Iraku poznat pod nazivom "afera Orao".

Očekivalo se kako će razgovori u Bruxellesu biti usmjereni prije svega na sumnjive poslove s režimom Saddama Husseina, a aktualno političko vodstvo bosanskih Srba drži kako u svemu tome nema nikakvih dokaza koji bi izravno teretili Šarovića.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić u trenuku dok je PIC zasijedao još jednom se s takvom argumentacijom otvoreno usprotivio mogućnosti Šarovićeve smjene.

Ivanić je tome dodao tvrdnju kako ovakav postupak ne bi bio dobar za BiH i njezine institucije jer ih navodno nakon toga nitko više ne bi uzimao ozbiljno.

No nisu samo dužnosnici bosanskih Srba bili protiv Šarovićeve smjene.

Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Griščenko je u intervjuu što ga je ranije ovog tjedna objavio banjalučki tjednik "Novi reporter" kazao kako on nije vidio nikakve dokaze koji bi teretili Šarovića.

Mediji u BiH zaključili su kako uklanjanje Šarovića predstavlja prioritet za Amerikance koji su iznimno osjetljivi na sve što dovodi u pitanje njihove napore da razoružaju režim u Bagdadu, pa su stoga činjenicu da su bosanski Srbi servisirali Saddamove zrakoplove shvatili kao posebnu uvredu.

No rasprava o tome ima li ili nema čvrstih dokaza protiv sadašnjeg prvog čovjeka BiH čini se da je definitivno završena nakon što su u javnost procurile informacije kako je Vojska Republike Srpske (VRS) drastično kršila Daytonski sporazum špijunirajući sve i svakoga, usput sudjelujući i u pripremama za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Dokaze o tome navodno je otkrio SFOR tijekom pretrage sjedišta obavještajne službe VRS u Banja Luci i Bijeljini 7. ožujka, a informacije su medijima očevidno ciljano plasirane upravo uoči zasijedanja PIC-a.

Iz ureda sadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića objavljeno je kako oni te neugodne informacije ne mogu komentirati jer nije završena istraga. Slično je priopćeno i iz glavnog stožera VRS a ministar vanjskih poslova Ivanić pridružio se kolektivnoj šutnji s obraloženjem da bi on radnije sačekao službene informacije.

Bez obzira na to, krug se ponovo zatvorio oko Šarovića.

"Analize pokazuju kako je odgovorno zapovjedništvo VRS, a ono je pod političkim nadzorom Vrhovnog vijeća obrane RS kojim predsjedava predsjednik entiteta", kazao je Ashdownov glasnogovornik Braithwaite, dodajući kako je Visoki predstavnik "bio šokiran izvješćem o špijuniranju".

Glasnogovornik OHR-a bio je izričit u tvrdnjama kako međunarodna zajednica posjeduje puno više od pretpostavki i nagađanja.

"Postoji razlika između pretpostavke da se netko bavio špijuniranjem i toga da nekoga uhvatite u špijunaži. A 410. obavještajni centar VRS je uhvaćen u špijunaži", ustvrdio je Braithwaite kako ga citira "Oslobođenje".

Konačnu odluku o kaznenim mjerama lord Ashdown objavit će po povratku u Sarajevo, najkasnije do 2. travnja.

Pročitajte više