Splićani o odlasku Cammea: Baldasar je skandalozan, zatire konkurenciju na štetu građana

Foto: Index

BILO JE lijepo dok je trajalo, a trajalo je kratko. Niti mjesec dana nije poživio Cammeo u gradu Splitu. Da će biti tako jasno je bilo prvog dana, kada je gradonačelnik Baldasar podržao splitske taksiste koji su na par sati blokirali izlazak Cammeo vozila s parkinga.

Evo što Splićani kažu o odlasku Cammea iz njihovog grada.

Milena: Žao mi je što odlaze. Voljela bih da ostanu zato što su jeftiniji. Treba misliti, međutim, i na one koji su dosad vozili taksi. Najidealnije bi bilo da rade jedni i drugi pa da onda ljudi samo procjene što im je prihvatljivije. Svatko gleda da prođe jeftinije. To je zakon ponude i potražnje.

Mario: Splitskim taksistima je apsolutno trebala konkurencija, niže cijene i liberalizacija tržišta, no smatram da bi uvjeti trebali biti jednaki za sve. Cammeo i Uber bi trebali proći istu proceduru kao i taksisti, to bi bila fer i legalna konkurencija. Taksisti, recimo, imaju strože kontrole tehničke ispravnosti vozila, plaćaju skuplje premije osiguranja. Zakonski bi trebalo riješiti tu problematiku. 

Zatiranje konkurencije na štetu Splićana i turista

Branko: Mislim da je ovdje riječ o zatiranju konkurencije, i to na štetu građana Splita i turista koji dolaze u naš grad. Zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju se pod hitno mijenjati. Splitski taksisti na određeni način reketare građane. Uvjeti za prijevoz moraju biti jasno definirani i omogućiti svima jednake uvjete za rad.

Suzana: Ovo je još jedan dokaz kako funkcioniraju interesne skupine, a ne slobodno tržište. Jesmo htjeli kapitalizam, jesmo htjeli slobodu tržišta i da prolaze najbolji po cijeni i usluzi? Nevjerojatno je s kakvom se energijom obrušila inspekcija na Cammeo. Očito funkcioniraju po političkom nalogu. Činjenica je da je splitski taksi spor i skup i da im je konkurencija bila više nego potrebna. Skandalozno je ponašanje gradonačelnika Baldasara koji se stavio u poziciju regulatora tržišta.

Pročitajte više