Osuđen Splićanin koji je gej mladića napao štapom. Vikao: Pederu, gubi se odavde

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je 37-godišnjeg muškarca na 30 dana zatvora i novčanu kaznu od 1500 eura za napad na mladića zbog njegove seksualne orijentacije. 

U presudi se navodi da je 19. srpnja oko 23:30 na splitskoj Matejuški 37-godišnjak štapom za hodanje napao mladića "na temelju razlike u spolnoj orijentaciji". 

Pijan napao mladića s leđa

Osuđen je za tri prekršaja. Za narušavanje reda i mira kažnjen je s 15 dana zatvora, a istu kaznu je dobio i za korištenje "drvenog pomagala za hodanje" kojim je udarao napadnutog mladića i njegove prijatelje, a koji se tretira kao hladno oružje. Ove dvije kazne su objedinjene u jednu od 30 dana. Budući da je u zatvoru već proveo osam dana, preostalo mu je odslužiti još 22 dana kazne.

Dodatno je, u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije, dobio novčanu kaznu od 1500 eura. 

Sve je počelo kad je 37-godišnjak s 1.89 promila alkohola u krvi s leđa prišao mladiću, stavio mu štap za hodanje oko vrata s leđa i povikao: "Pederu, gubi se odavde!" Zatim je mladića i njegovih dvoje prijatelja više puta udarao štapom.

Napadač: Nisam ga napao, želio sam ga upozoriti

Napadač je na sudu tvrdio da nije želio napasti mladića i da mu je zapravo želio pomoći. Kaže da se na Matejuški nalazio u društvu svoga prijatelja kada je načuo da netko namjerava napasti skupinu koja se nalazila na istom mjestu. Čuo je da ti momci žele napasti jednog momka zato što je gej, rekao je na sudu.

Kaže da je tada prišao mladiću, stavio mu štap oko vrata i rekao: "Vidiš kako te mogu napasti, moraš biti spreman."

Nakon toga ga je mladić napao, tvrdio je na sudu, pa se on štapom pokušao obraniti. Priznao je i da je vikao: "Pederu, gubi se odavde!"

Sud mu nije povjerovao, s obzirom na snimku događaja i iskaze svjedoka koji su se poklapali s iskazom napadnutog mladića.

Sud je 37-godišnjaku kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu da je nezaposleni otac jednog djeteta te da se brine o svojoj majci, koja ga uzdržava. S druge strane, kao otegotne okolnosti uzete su mu brojne presude za kršenje javnog reda i mira za koje je ranije dobio novčane, uvjetne i zatvorske kazne.
 

Pročitajte više