Splićanina uvjerili da je žrtva prevare pa ga prevarili

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Splitska policija izvijestila je o novoj prevari.

Policijski službenici zaprimili su prijavu 47-godišnjaka zbog sumnje u kazneno djelo računalne prevare. Naime, oštećenog muškarca je sredinom rujna nazvala ženska osoba koja mu je kazala da mu pripadaju određena sredstva od tvrtke koja se bavi naknadom štete žrtvama računalnih prevara te kako će mu biti isplaćena njegova sredstva, no da je potrebno da za registraciju uplati 250€. 

Nakon uplate 47-godišnjaka je nazvao nepoznati muškarac koji mu je putem telefonske aplikacije poslao navodno rješenje o isplati sredstava u iznosu većem od 15.000€, ali tražeći uplatu provizije koju je oštećeni također uplatio te je potom zaprimio još jedan poziv kada je osoba preko telefona zatražila dodatnu uplatu provizije kazavši da će mu potom biti isplaćen iznos veći od 50 tisuća eura. 

Nakon što je uplatio i tu proviziju nepoznate osobe više se nisu javljale na mobilne telefone te je shvatio da je prevaren i oštećen za iznos veći od četiri tisuće eura koliko je ukupno u tri navrata uplatio. Slijedi kriminalističko istraživanje", objavila je policija.

Upozorenje građanima

"Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u on line transakcijama, da prethodno provjere kome uplaćuju svoj novac i da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama odnosno da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta", upozorava policija. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više