Split: HVIDR-a ocijenila da haška optužnica protiv Norca nije slučajnost

ZAJEDNICA udruga HVIDRe Splitskodalmatinske županije ocijenila je danas da dolazak haške optužnice protiv generala Mirka Norca, u vrijeme kada Vrhovni sud treba odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini, nije slučajnost.

Više od godinu dana nakon izricanja nepravomoćnih presuda, Vrhovni sud će na pet sjednica, zakazanih od 31. svibnja do 4. lipnja, raspravljati o žalbama na presudu umirovljenom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine. Na nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda, koji je "gospićkoj skupini" sudio zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991., obrana i tužiteljstvo žalili su se krajem listopada prošle godine.

HVIDR-a na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu tvrdi kako podizanjem optužnice Haški sud, koji naziva političkim sudom, pokušava izvršiti pritisak na hrvatsko pravosuđe, te izražava nadu da će nova vlast i Ministarstvo pravosuđa žurno reagirati i osporiti tu, kako su kazali, sramotnu, vrlo tešku i neistinitu optužnicu protiv generala Norca, a time i protiv cijelog hrvatskog naroda.

Dopredsjednik Zajednica udruga HVIDR-e Splitsko-dalmatinske županije Damir Zukić rekao je kako se mnogi pitaju zašto dosad, odnosno otkako je na vlasti HDZ, braniteljske udruge nisu reagirale na odlazak hrvatskih generala u Haag. Smatrali smo, kazao je Zukić, da je Vladi potrebno vremena i prostora da nađe novi način suradnje s Haškim sudom.

Međutim, poslije uvjeravanja i svih jamstava ministrice pravosuđe Vesne Škare Ožbolt koja je obećala da će se generali Markač i Čermak najkasnije za mjesec dana vratiti u Hrvatsku, a do danas se to nije dogodilo, stvari se mijenjaju i to ne ulijeva povjerenje u novu vlast i njezina nastojanja da promijeni odnos prema političkom Sudu u Haagu.

Članovi HVIDR-e na konferenciji za novinare istaknuli su kako su se nadali da nakon posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno skidanja s vlasti koalicije koja, tvrde, nije bila sklona hrvatskim braniteljima i generalima, neće morati ponovno braniti i dokazivati svoje dostojanstvo i istinitost o Domovinskom ratu.

Dopredsjednik Glavnog odbora HVIDR-e RH Ante Puljiz rekao je kako se odnos nove Vlade prema braniteljima uistinu promijenio i sada je korektniji, ali nova Vlada, dodao je, još nema odgovora na neka pitanja.

"Ni nakon pet mjeseci nismo dobili odgovor na pitanje što država poduzima kako bi obranila tvrdnje o nastanku Hrvatske, a to je glavno pitanje. Nova je vlast rekla da će pružiti potporu svim optuženim dužnosnicima i generalima, ali još uvijek ne izlazi u javnost s onim što je poduzeto, što poduzimaju i što misle u budućnosti napraviti, odnosno zašto do sada nisu poduzeli sve da obrane navode iz pojedinih optužnica u kojima se optužuje i Hrvatska", kazao je Puljiz.

Navodi iz optužnice da je Norac s ostalim generalima planirao, poticao i počino progon srpskih civila na rasnoj, političkoj i vjerskoj osnovi nisu istiniti, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su članovi HVIDR-e podsjetili da je Hrvatska vodila pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat, a ne agresivni i osvajački rat, te da je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

Zajednica županijskih udruga HVIDR-e od hrvatske Vlade i pravosuđa traži da se ispoštuje Deklaracija o Domovinskom ratu, članak 6, u kojemu se navodi da hrvatsko pravosuđe može pocesuirati ratne zločine na osnovi individualne odgovornosti, te da se osumnjičenima omogući obrana sa slobode.

Pročitajte više