SPLIT: JUBILARNI KONCERT JAZZ SKUPINE "BLACK COFFEE"

Splitski jazz band "Black Coffee" obilježit će u utorak, 3. veljače, deset godina postojanja koncertom naslovljenim "10 godina zajedno" u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. L

Trebalo je proći deset godina da nam se pruži prilika svirati na velikoj pozornici splitskog HNK, no jazz se kod nas još ne doživljava kao klasika, niti se džeziste smatra umjetnicima, rekao je basist grupe Renato Švorinić, no tu smo, dodao je, zahvaljujući razumijevanju intendanta Milana Štrljića.

Kao gosti na koncertu, u produkciji agencije "Marjan Media", nastupit će Boško Petrović, Matija Dedić, Gibonni i ženska klapa Mendula, a konferansje će biti Dražen Vrdoljak, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom HNK.

Koncert se sastoji od dva dijela od po pedesetak minuta. U prvom će dijelu "Black Coffee" svirati s gostima - prijateljima, a u drugom će predstaviti nosač zvuka "Krijanca - Etno Jazz by Dalmatia", u izdanju "Croatia Recordsa" i "Tonike" na kojemu gostuje klapa "Mendula".

"Black Cofee" je u proteklih deset godina izdao šest nosača zvuka i "zaradio" čak devet nominacija i jednog Porina. Zaslužni su i za trend slušanja jazza u Splitu, rečeno je, jer grad je s njima dobio mogućnost više u glazbenom repertoaru. Skupina je u početku izvodila jazz standarde, zatim su se prihvatili miksanja jazza s elementima popa i funka, smjelo su se okušavali u svirkama s Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, a zatim i s uglednim svjetskim imenima jazza poput Milesa Griffitha, Georga Makinta, Csaba Desea. Nastupili su i na mnogim relevantnim međunarodnim jazz smotrama.

"Black Coffee" se u posljednje vrijeme upustio u slobodnu improvizaciju etnoglazbenog naslijeđa. Tako je iz jazz radionice Jurice Karuze (piano), Renata Švorinića (bas) i Jadrana Dučića Ćiće (bubnjevi) izašao i šesti album - "Krijanca".

(Hina) dstr dd

Pročitajte više