Split: Pašalić prozvao Sanadera zbog izdaje birača

Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić danas je u Splitu prozvao premijera Ivu Sanadera za izdaju birača jer, kako tvrdi, dok je bio u oporbi, jahao je na vjetru nacionalnog nezadovoljstva, a sada je okrenuo ploču.

Na tiskovnoj konferenciji u Splitu Pašalić je ocijenio da između SDP-a i HDZ-a nema bitnih razlika, osim što je "Račan u dodvoravanju Europskoj uniji bio sporiji zbog svoje komunističke prošlosti, dok Sanader Hrvatsku ubrzano gura u propast zaogrnut hrvatstvom."

Vladin poziv narodu da na zagrebačkom Trgu bana Jelačića proslavi dobivanje statusa kandidata za EU usporediv je sa 600. godišnjicom poraza Srba na Kosovu polju, koja se 1989. obilježavala na Gazimestanu.

Unatoč protuhrvatskoj politici EU-a od 1990. na ovamo, hrvatska politička elita ne odustaje od proeuropske politike, rekao je navodeći kako Sanaderova Vlada, radi približavanja EU-u, pristaje na haško suđenje oslobađanju Hrvatske kao "zločinačkom pothvatu", a glavnoj tužiteljici priređuje svečanu večeru.

Kako je rekao, Vlada odustaje i od ribolovnog pojasa, na zahtjev Italije i Slovenije, ne mareći za interese hrvatskih ribara, pa Pašalić očekuje da će se, ako se ovako nastavi, ratificirati i granični sporazum sa Slovenijom kojim se Račan odrekao dijela teritorija.

U namjernom sljepilu, tvrdi Pašalić, ide se dalje od Picule i Račana, najavljuje se zajednička srpsko-crnogorsko-hrvatska vojna vježba na Jadranu, ukrcava se u pogubni projekt Družba Adria, koji su, kako je rekao, pokrenuli predsjednik Mesić i ruski oligarsi.

Popustljivost prema inozemstvu Sanaderova Vlada, ocjenjuje Pašalić, upotpunjuje velikodušnošću prema srpskim pobunjenicima i ustupcima srpskoj nacionalnoj manjini te je s tim u vezi ocijenio da postoji opasnost od obnove plana Z4, odnosno srpske države u Hrvatskoj, sukladno planovima EU-a iz 1994.

Iza takve politike rastakanja svega što je Tuđman stvorio, tvrdi Pašalić, može stajati samo krupan osobni ulog ili krupno obećanje inozemnih partnera, jer, kako ocjenjuje, iste su sile na prijestolje uzdigle i Josipa Broza.

Zaključujući kako bi Zapadni Balkan za Hrvate "bio gora Jugoslavija od Jugoslavije", Pašalić je ocijenio kako Zapad u Hrvatskoj pokazuje samo interes za nekretnine.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više