Split: Počelo rušenje Lazarice

Oko 14 sati počelo je rušenje bespravno izgrađena dijela poslovnostambene zgrade Lazarice u Splitu, u skladu s rješenjem i nalogom Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Mali bageri s hidrauličnim čekićem i kliještima, koji su prošli tjedan podignuti na zgradu, počeli su rušiti, t.j. uklanjati bespravno izgrađene katove.

Rušenje se obavlja postupno kako se ne bi ugrozila stabilnost zgrade te uništili donji katovi, pa se ne će upotrebljavati teški strojevi ili dinamit, doznaje se od izvođača radova iz vinkovačke tvrtke Eurco.

Radnici te tvrtke od četvrtka do danas obavili su potrebne pripreme, uklonili ugrađen materijal, osigurali prostor i podignuli strojeve na zgradu kako bi se nesmetano moglo početi rušenje.

Neslužbeno se doznaje da bi rušenje "viška katova", najvjerojatnije triju, trebalo trajati najmanje dva mjeseca, no službene obavijesti iz Ministarstva o tome nema.

Promet tim dijelom grada je redovit, bez posebne regulacije, premda se zgrada nalazi uza samu cestu, uz splitsku Kliničku bolnicu.

Ministarstvo je rješenje o rušenju bespravno izgrađena dijela Lazarice donijelo prošlog ponedjeljka, nakon što je prijašnje rješenje, od studenog 2004., poništio Upravni sud. U skladu s tom presudom Upravnog suda ponovno je razmotrilo žalbu investitora, tvrtke "Atrium Spalatum", i odbilo je, naredivši rušenje.

Početak rušenja, prije presude Upravnog suda, po posljednjem dogovoru Ministarstva i investitora, bio je predviđen prije tjedan dana, ako ulagač prije toga sam ne počne rušenje, a to nije učinio.

Dvadesetak dana prije toga rušenje je također odgođeno, jer ulagač nije na vrijeme obavio sve pripreme.

Do sada je u izgradnju zgrade s pet podzemnih i devet nadzemnih katova, od kojih su tri "višak", uloženo gotovo 30 milijuna eura. Luksuzni stanovi trebali bi se prodavati po prosječnoj cijeni od 1500 eura po četvornom metru.

Autor izvornog projekta Lazarice s tri kata manje, po kojemu je 1998. dobivena građevna dozvola, splitski je arhitekt Vjekoslav Ivanišević koji je prvi prijavio investitora kad je zgradu počeo graditi po drukčijem projektu, autora Lovre Petrovića. "Atrium Spalatum" zatražio je izmjenu i dopunu građevne dozvole, pokušavši je uskladiti s novim projektom, no to mu nije odobreno.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više