Split: Podnesena kaznena prijava za gospodarski kriminal

DJELATNICI splitskodalmatinske Policijske uprave podnijeli su kaznenu prijavu protiv P.M. iz Splita zbog sumnje da je počinio kažnjiva djela gospodarskog kriminala.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu, policija je prikupila podatke i materijalne dokaze da je P.M. (1938.) iz Splita, udjeličar trgovačkog društva ´Marin oprema general-recambi´ d.o.o., koje se bavi prodajom ugostiteljske opreme, od travnja 1998. do listopada 2000. u ime i za račun tog društva usmeno ugovorio prodaju ugostiteljskog inventara raznim kupcima.

Od njih je zaprimao predujam ili naplaćivao kupoprodajnu cijenu kao gotovinske novčane pologe, ukupno 390 tisuća kuna, koje nije položio, niti je proknjižio kroz blagajnu ili žiro-račun svoje tvrtke, nego je zadržao za sebe, počinivši kažnjivo djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Također su prikupljeni dokazi da je P.M. obećao talijanskom državljaninu G.U. da će na zajedničku korist i u vlastito ime, jer strani državljani nisu mogli biti vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, kupiti nekretninu na predjelu TTTS-a u Stobreču. Tako je naveo Talijana da s njim kupi tu nekretninu, za što je svaki izdvojio po 486 tisuća kuna, ali ju je P.M. upisao na svoje ime i zatim bez Talijanova znanja u siječnju 2001. darovnicom prenio u vlasništvo svog sina Z.M. (1973.) iz Splita, koji ju je pak prodao nekom trgovačkom društvu u Splitu.

Protiv P.M. podnesena je i kaznena prijava zbog kažnjiva djela prijevare talijanskog državljanina, oštetivši ga za 486 tisuća kuna.

Pročitajte više