Split: Rektorski zbor zaključcima podupro Vladinu Uredbu

REKTORSKI zbor hrvatskih sveučilišta na današnjoj sjednici u Splitu, na kojoj je raspravljao o Vladinoj Uredbi o pripojenju Veleučilišta Sveučilištu, prihvatio je zaključke kojima podupire Uredbu, stoji u priopćenju sa sjednice.

Uredba, navodi se u priopćenju, omogućuje studentima bivšeg Veleučilišta da svoje školovanje, kvalifikacije i diplome uklope u legalnu mrežu nacionalnih diploma i kvalifikacija. Rektorski zbor Uredbu tumači kao jasnu Vladinu određenost da uredi sustav visokog školstva što je temeljni preduvjet za reforme i razvoj sustava znanosti i visokog školstva.

Rektorski zbor hrvatskih sveučilišta podupire i zaključke s druge sjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola od 3. studenog jer smatra kako su teškoće na veleučilištima i visokim školama posljedica trajna zanemarivanja stručnih studija. Stoga su članice Rektorskog zbora spremne pomoći veleučilištima i visokim školama u prevladavanju svih teškoća u sustavu stručnih studija, kaže se u priopćenju i dodaje kako Zbor ujedno traži od svih mjerodavnih čimbenika depolitizaciju slučaja bivšeg Veleučilišta i protivi se pokušajima njegove uporabe u predizborne svrhe.

Na današnjoj je sjednici također zaključeno kako su hrvatska sveučilišta spremna pomoći u prevladavanju teškoća u nastavku studija studenata bivšeg Veleučilišta te organizaciji i izvedbi nastave na njegovim dislociranim studijama, u skladu s dopusnicama i ovlaštenjima sveučilišta.

Također pozivaju studente i zaposlenike bivšeg Veleučilišta da se uključe u organizirane oblike studija na Sveučilištu kako bi se nastava što prije mogla organizirati.

Rektori od Vlade zahtijevaju da ukloni zapreke u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kako bi njegov razvoj postao jedna od glavnih zadaća i sastavni dio aktivne Vladine politike.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više