split - strukovni sindikat ribara za proglašenje gospodarskog pojasa

Predsjednik Strukovnog sindikata ribara Petar Baranović poručio je danas na konferenciji za novinare Hrvatske udruge sindikata u Splitu kako ribari od Vlade i Sabora traže da što prije proglase gospodarski pojas kako bi se zaštitili interesi ugroženih ribara i kako bi se napokon oživotvorila toliko proklamirana ideja o pomorskoj orijentaciji Hrvatske.

Ocijenivši ponašanje hrvatske diplomacije "kukavičkim", čelništvo sindikata ribara zaključuje da nitko nema pravo prijetiti Hrvatskoj narušavanjem njezina međunarodnog ugleda kao što to čine Slovenci. Iz Splita su upućene i oštre kritike premijeru Ivici Račanu i ministru vanjskih poslova Toninu Piculi jer, kako je rečeno, sindikat je ogorčen time što državni vrh "strahuje od slovenskih ucjena i pritisaka kojima se želi prisiliti Hrvatsku da zanemari realizaciju gospodarskog pojasa što je u ovom trenutku prioritetni nacionalni interes".

"Kada premijer Račan kaže da će Vlada i Sabor donijeti odluku koja će voditi računa o nacionalnim interesima", rekao je Baranović, "to može značiti jedino da će Hrvatska bezuvjetno proglasiti gospodarski pojas jer sve bi drugo bila neoprostiva prevara i farsa". Dodao je kako ni Europska unija, pa ni Slovenci, nemaju pravo osporiti taj hrvatski projekt koji proizlazi iz hrvatskog suvereniteta i temelji se na međunarodnom pravu i konvencijama iz 1953. i 1968. godine.

Jedino pitanje o kojemu hrvatska diplomacija može pregovarati jest da, nakon što se utvrdi raspoloživi riblji fond, dopusti susjednim državama eksploatiranje mora u gospodarskom pojasu, ali samo ako se ustanovi višak ribe, kaže Baranović dodavši da Hrvatska nije kriva zbog toga što ima povoljan geografski položaj za razliku od Slovenije.

Sindikat ribara upozorio je državni vrh i saborske zastupnike da ribari, koji su do sada bili strpljivi, više neće imati razumijevanja ako se popusti Sloveniji i prepusti joj se dio našeg teritorijalnog mora.

"Ako popustimo Ljubljani, možemo i Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini, koja je u jednako nepovoljnom geografskom položaju, a u tom bi slučaju pomorska karta Hrvatske izgledala poput havajske košulje", upozorio je Baranović.

Sindikat je ogorčen i na Ceh ribara pri Gospodarskoj komori za koji tvrdi da je instrument vladajuće politike, a saborskim je zastupnicima poručio da "ako nisu sposobni ili ih je strah donijeti tako važnu odluku, neka izglasuju raspisivanje referenduma i čuju mišljenje hrvatskih građana".

(Hina) dstr dd

Pročitajte više