Splitom se širi zarazna bolest hripavac. Sve više roditelja ne želi cijepiti djecu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

SPLITOM se širi zarazna bakterijska bolest hripavac zbog koje je posljednjih mjeseci u KBC-u bilo hospitalizirano devet dojenčadi. Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, zabilježeno je oko četrdeset slučajeva zaraze, među kojima su uz dojenčad i školska djeca te roditelji.

Radi se o zaraznoj bolesti koja zahvaća pluća i dišne putove kod novorođenčadi i dojenčadi te može biti vrlo opasna. Poznata je i pod imenom pertusis, a uzrokuju je bakterije u ustima, nosu i grlu zaražene osobe.

Epidemiolozi upozoravaju kako do širenja zaraze i epidemije dolazi upravo niskom procijepljenošću djece. U Splitsko-dalmatinskoj županiji prvu dozu je primilo 86% djece dok ih je prije desetak godina bilo cijepljeno 95%.

U Hrvatskoj je cijepljenje obavezno. Kazne oko 300 eura

Cijepljenje je u Hrvatskoj obavezno Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a cijepljenje djece koja pohađaju vrtić je regulirano Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima.

Djeca se cijepe DTP kombiniranim cjepivom 6u1 i to prvi put nakon navršena dva mjeseca. Prva terapija od dvije do tri doze obično se daje u dobi od dva do dvanaest mjeseci, u skladu s nacionalnim rasporedom cijepljenja. Treću ili četvrtu dozu preporučuje se dati u dobi od 11 do 24 mjeseca, nakon čega slijedi još jedna doza, u dobi između tri i sedam godina.

"U dojenačkoj dobi se uz DTP cjepivo simultano daju i dvije doze cjepiva protiv pneumokokne bolesti. U jedno bedro ide DTP, a u drugu dvije doze protiv Streptokokne pneumonije.

Kompletno cijepljeno dijete je zaštićeno i, naravno, ne bi trebalo oboljeti ili će oboljeti s puno blažim simptomima bolesti. U našoj županiji stojimo vrlo loše kada je u pitanju cijepljenje i zbog toga je za očekivati da će se pojaviti širenje ove bolesti", kazala je epidemiologinja Milka Brzović.

Kazne za necijepljenje djece već postoje i iznose oko 300 eura, no kako bi kazna bila naplaćena prvo treba biti obaviještena sanitarna inspekcija. Inspekcija tad pokreće prekršajni postupak, a potom roditelji mogu biti ili oslobođeni kazne ili pak mogu proći s opomenom, kazna se može umanjiti ili u nekim slučajevima mogu platiti i baš onu koja je propisana zakonom.

Mama: Sve je više slučajeva u kojima se nakon cjepiva događaju autoimune bolesti

Ipak, uz obvezu i apel zdravstvenih djelatnika, sve veći broj roditelja iz ove županije odgađa cijepljenje djeteta. Razlozi su najčešće, prema navodima pedijatara i roditelja, strahovi zbog nekih iskustava.

Razgovarali smo s mamom necijepljenog djeteta koje je u lipnju preboljelo hripavac. Zbog straha od osude javnosti Splićanka je svoju priču za Index podijelila anonimno.

"Imam dvoje djece i jedno sam cijepila, ali sam se u vrijeme cijepljenja drugog više informirala i odlučila kako ga neću cijepiti. Nisam ni za kakvu mjeru koja se provodi prisilno. Smatram da je to osobna stvar roditelja koji je odgovoran za svoje dijete", kazala je mama te dodala kako se na ovaj korak odlučila zbog iskustva svoje prijateljice.

"Sve je više slučajeva kojima se nakon cjepiva događaju raznorazne autoimune bolesti kao i autizam. Moja prijateljica je cijepila zdravo četverogodišnje dijete, a nakon dva dana su krenuli problemi.

Tada sam odlučila da neću cijepiti djecu. Ovo godine su bez obzira na cjepivo imali hripavac. Dijete koje nije cijepljeno je imalo malo teže simptome, više je kašljalo od ovog kojeg sam cijepila. Na svu sreću nisu bili hospitalizirani i to je bila jedina razlika.

Što se tiče kazni za necijepljenje, to mi je užasno, van svake pameti. Neka kažnjavaju jedni druge za svoje malverzacije, a ne nas. Tko bi drugi trebao odlučivati o djetetu nego sami roditelji?" smatra mama.

Splićanka Ivana ima trinaestomjesečnog dječaka koji je redovno cijepljen protiv hripavca, odnosno kombiniranim cjepivom 6u1, te kaže kako do sada nisu imali problema.

"Sve što nam je pedijatrica preporučila mi smo uradili i cijepili sina. Sada se iskreno mislim i nisam sigurna što napraviti. Pokušavam se što više informirati, ali sve su glasniji roditelji koji govore kako je cjepivo uzrokovalo ili pobudilo određenu bolest kod njihove djece", ispričala je mama Ivana koja svakodnevno razmišlja što dalje učiniti po tom pitanju.

Otac Mate: Smatram da nitko ne smije ugrožavati niti svoje dijete, a kamoli tuđu djecu

Pojedine roditelje zabrinula je vijest o širenju zaraze, ali i nizak postotak procijepljenosti.

"Kao novopečena mama moram donijeti odluku o cijepljenju. Vjerujem cjepivima i planiram cijepiti svoje dijete. Pojava hripavca u Splitu te sama činjenica kolika je slaba procijepljenost među djecom me zabrinula.

Smatram da vrtić ima velike prednosti u razvoju naše djece te kao roditelj želim da to mjesto bude sigurno za moje dijete. Nadam se da će roditelji cijepiti djecu obveznim cjepivima kako ovakvih situacija više ne bi bilo", mišljenja je Tea.

Nakon što je prije nekoliko mjeseci prvi put postao otac, Splićanin Mate sa suprugom nije puno razmišljao hoće li cijepiti bebu jer smatraju to ispravnim i vjeruju struci.

"Podržavam cijepljenje i apsolutno ću cijepiti svoje dijete. Ne razumijem roditelje koji se informiraju na kojekakvim notornim internetskim stranicama o tako važnim temama. Smatram da nitko ne smije ugrožavati niti svoje dijete, a kamoli tuđu djecu jer je problem cijepljenja zapravo javna, a ne osobna stvar izbora roditelja.

Zanimljivo mi je koliko se roditelja oštro protivi cijepljenju, o kojemu nemaju pojma, a s druge strane, kako bi skinuli što veći teret odgoja, djeci u ruke stavljaju mobitele, tablete i računala za koje je znanstveno dokazano da štetno utječu na dječji mozak", mišljenja je ovaj otac.

Pedijatar: Smrtnost može biti do 2%, a najčešća je u dojenčadi mlađe od šest mjeseci

O simptomima i kliničkoj slici oboljele necijepljene djece razgovarali smo s pedijatrima. Kažu kako se radi o bolesti koja je prepoznatljiva po težim napadajima kašlja koji obično završavaju dugim visokotonskim udahom, a ponekad i povraćanjem.

"Djeca se rutinski cijepe protiv hripavca, a cjepivo se obično kombinira s cjepivima protiv difterije i tetanusa. Cijepljenje je napravilo veliki pozitivni iskorak u epidemiologiji ove bolesti te je smanjilo smrtnost i komplikacije bolesti. Ipak, hripavac i dalje predstavlja značajan javnozdravstveni problem u svijetu, a lokalne epidemije se bilježe svako nekoliko godina", govori nam pedijatar Joško Markić.

Od hripavca se može oboljeti u bilo kojoj dobi, a oko polovine svih slučajeva događa se kod djece do četiri godine. Bolest se od oboljele osobe prenosi zrakom u iskašljanim kapljicama. Bilo tko u blizini može ih udahnuti i zaraziti se.

Najčešće se komplikacije javljaju u necijepljene djece i teže su što se radi o mlađem djetetu. Dojenčad su, djeca do dobi godinu dana, najugroženija zbog pada zasićenosti krvi kisikom do koje dolazi tijekom napadaja kašlja ili zbog eventualnog zastoja disanja.

"Djeca mogu razviti i tešku i životno ugrožavajuću upalu pluća kao i plućnu hipotenziju, šok ili bubrežno zatajenje. Smrtnost može biti do 2%, a najčešća je u dojenčadi mlađe od šest mjeseci. Kao posljedica teškog kašlja može doći do bijega zraka u okolne prostore i tkiva poput pneumotoraksa i pneumomedijastinuma", rekao je pedijatar.

"Obolijevanje od hripavca nosi veći rizik od cjepiva"

Zdravstveni djelatnici apeliraju na roditelje i pravovremeno cijepljenje djece prema nacionalnom rasporedu kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Pedijatrica Snježana Kapor Jeričević ističe kako je nakon otkrivanja bolesti potrebna izolacija zaraženih.

"Potrebno je izoliranje sumnjivih bolesnika, prvenstveno adolescenata koji često uz roditelje znaju biti prijenosnici ove bolesti na najosjetljiviju skupinu. Bolest se može liječiti simptomatski i antibiotski. Obim, mjesto i vrijeme uvijek određuje liječnik, što za mlađu djecu znači obvezno bolničko liječenje.

Posljednjih dana, nakon obavijesti o širenju zaraze, roditelji nam se više javljaju i provjeravaju statuse djece jesu li uredno cijepljeni, a oni koji nisu zatražili su i termin", ispričala nam je Kapor Jeričević.

Obolijevanje od hripavca, kaže pedijatrica, donosi mnogo veći rizik za najmlađe nego samo cjepivo. Kao i kod svakog lijeka, postoji rizik od neželjenih reakcija. Napominje kako je rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške i jako teške reakcije izuzetno malen. Od nuspojava roditelji najčešće primijete crvenilo na mjestu injekcije, plač, smanjen apetit i povišenu temperaturu.

Kod kombiniranog cjepiva 6u1, pedijatrica napominje kako cijepljeni nisu trajno zaštićeni.

"U pravilu taj titar pada, ali jedna određena razina zaštite ostaje doživotno. S vremenom se zaštitni titar smanjuje pa se kod nekih ljudi ipak dogodi infekcija. Kod odraslih hripavac nije u tolikoj mjeri opasan, ali je bitna procijepljenost stanovništva kako bismo zaštitili novorođenčad, koja se ne smije cijepiti prije navršena dva mjeseca", objasnila je pedijatrica.

U nekim državama članicama Europske unije preporučuje se docjepljivanje adolescenata, odraslih osoba i/ili trudnica. Cijepljenjem trudnica privremeno se štiti i novorođenče. U nekim se zemljama preporučuje i docjepljivanje nezaštićenih žena ubrzo nakon porođaja kako bi se smanjio rizik od prijenosa bolesti na novorođenče.

Pročitajte više