Splitska Gay parada dobila zeleno svjetlo: Tražili Peristil, dali im Prokurative

SPLITSKA Gay parada dobila je zeleno svjetlo. Održat će se 11. lipnja, okupljanje će biti u 11 sati kod Đardina, a onda će sudionici do Marmontove ulice i onda na Prokurative. Planirano je dva sata političke govorancije, dok će cijeli program potrajati dulje od tri sata. 

Peristil nije za političku govoranciju, već - kulturu!

Danas je sve dogovoreno na susretu sa splitskim dogradonačelnikom Jurom Šundovom. Organizatori parade su Domine, Iskorak i Kontra. Predstavljali su ih Mirjana Kučer, Sanja Juras i Edo Bulić.

Zatražili su da se skup održi na carskom trgu Peristilu, no dogradonačelnik Šundov ponudio je zamjensku lokaciju - Prokurative, što je i prihvaćeno.

"Ne sjećam se da su na Peristilu ikad držani politički skupovi, osim onog u predizbornoj kampanji, na kojem se gradonačelnik Kerum nije pojavio. Peristil je ipak mjesto za nekakav kulturan sadržaj, a ne politiku", obrazložio je Šundov.

Parada visokorizična, Grad Split apelira na one koji drugačije misle

Organizatori Gay parade nisu još sigurni koliko će se sudionika okupiti na manifestaciji pa se ne zna ni kolike će snage angažirati policija, koja je inače po ovom pitanju u stalnom kontaktu s gradskom upravom.

"Parada je svakako visokorizična. U Beogradu je bilo pet tisuća policajaca na dvije tisuće sudionika, a znamo kako je završilo. Nastojat ćemo educirati naše građane koji drugačije misle da svoje stavove izraze na jedan civilizacijski primjeren i uljuđen način", izjavio je za Index zamjenik Šundov.

Situacija svakako nije bezazlena, splitski Gay pride organizirat će se upravo na početku ljetne sezone. Bit će to veliki test za Split, slaže se i Šundov. 

"Nadamo se da će sve proći bez većih problema i da će se Split dostojno prezentirati kao domaćin parade, za koju, inače, uopće nije bilo upitno hoće li dobiti zeleno svjetlo. Nije bilo nikakvog razloga za zabranu jedne uredno prijavljene manifestacije", zaključio je Šundov. 

Pročitajte više