Splitska policija poziva građane da im prijave huliganske izgrede oko i na Poljudu

Foto: PIXSELL/Goran Stanzl

UOČI subotnje kvalifikacijske nogometne utakmice Euro 2024. između Hrvatske i Walesa na poljudskom stadionu u Splitu, gdje se očekuje oko 30 tisuća posjetitelja, iz policije su pozvali građane da im prijave osobe koje se protupravno ponašaju uoči, tijekom i nakon utakmice.

Splitsko-dalmatinska policija danas je najavila kako će prije, za vrijeme i nakon utakmice intenzivno opservirati područje grada, obilaziti mjesta gdje će se okupljati navijači i njihove skupine te provoditi potrebne mjere i radnje, a sve s ciljem prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba.

Na području grada, ali i na čitavom području županije očekuju velik broj navijača, kako pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina tako i onih stranih. Stoga su zamolili građane da ih odmah pozovu uoče li skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle.

Od večeras u 20 sati blokada prometa oko užeg dijela stadiona

Građane obavještavaju da će od večeras u 20 sati do završetka osiguranja utakmice blokirati promet na cestama oko užeg dijela stadiona, a ograničena mogućnost parkiranja bit će na parking-prostoru ispred Doma Hajduka.

Posjetitelji utakmice svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni, a policija upozorava vozače da vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje jer će, u suradnji s prometnim redarima, biti sankcionirani.

Iz policije napominju i kako je Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, kao i ulazak i boravak na stadionu u alkoholiziranom stanju te unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja.

Pozvali ljude da na vrijeme dođu na stadion kako bi se izbjegle gužve

Navijačima je zabranjeno maskiranje lica s ciljem prikrivanja identiteta, zatim unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, kao i pjevanje ili dobacivanje takvih poruka.

Nije im dopušteno ni bacanje predmeta u natjecateljski prostor, a nakon ulaska na stadion i tijekom utakmice gledatelji mogu sjediti samo na mjestima koja su im određena na ulaznici.

"Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", poručuju iz splitske policije i posjetitelje pozivaju da, kako bi se izbjegle gužve, na vrijeme dođu na stadion, čiji će ulazi biti otvoreni od 18:30.

Pročitajte više