Splitska policija upozorava na zimske uvjete na cestama, mnogi trajekti ne voze

Ilustracija: Miroslav Lelas/PIXSELL

POLICIJSKA UPRAVA splitsko-dalmatinska upozorava na zimske uvjete na cestama te vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme "Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatni oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti", kažu iz policije, a ističu da je stanje posebno teško u Dalmatinskoj zagori. 

"U slučaju nastupanja zimskih uvjeta, posebno upozoravamo vozače na autocesti A1 da prilagode vožnju uvjetima na cesti i poštuju istaknuta ograničenja, te vode računa o očekivanom nailasku na vozila intervencijskih službi. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica", navode iz policije. 

U prekidu brojne trajektne linije

U ovom trenutku zbog snijega i leda na cesti za sav promet zatvoren je dio ceste D8 od mjesta Pisak do Donjih Brela. Na loše vremenske uvjete podsjećaju i iz HAK. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su iz Hrvatskog autokluba (HAK). 

Tako su u prekidu trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i katamaranske linije Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Ne voze ni brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. Katamaran na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje u prekidu je od 9 sati. U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica).

Pročitajte više