Splitski epidemiolog: Širenje virusa može se spriječiti bez rigoroznih mjera

Foto: Dalmacija Danas, Marko Lukunic/PIXSELL

DR. Mladen Smoljanović, splitski epidemiolog i bivši ravnatelj NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, za Dalmaciju Danas komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Danas, kao i prethodnih dana, svakog sata izloženi smo alarmantnim zastrašujućim vijestima. Slušamo i čitamo kako su unatoč mjerama vlade RH i dalje prisutni visoki brojevi, porast broja korona-pozitivnih bolesnika, porast broja hospitaliziranih, porast broja teških bolesnika na respiratoru i velik broj preminulih. Sve je to točno, ali ne ukazuje na uzroke takvog stanja i ne nazire se rješenje i kraj takvog stanja", kazao je.

Prvi pad u devet tjedana praćenja

"Prikazujem već prikazani grafikon tjednog prosječnog broja utvrđenih korona-pozitivnih stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, proširen za posljednji tjedan od 7. prosinca do 13. prosinca.

Razvidno je kako su prethodna dva tjedna imala stagnirajući prosječni broj korona-pozitivnih, 398 odnosno 399, a posljednji tjedan ima smanjenje prosječnog broja K+ za 4%.

To je prvi tjedan smanjenja broja K+ stanovnika SDŽ nakon prethodnog stalnog devetotjednog povećanja broja K+ od početka listopada (točnije od 4. listopada).

Za ovakvo povoljno kretanje najviše su zaslužni građani stanovnici SDŽ koji su se pridržavali preporučenih mjera. Pokazali su da se i bez rigoroznih represivnih mjera i bez specifičnih mjera može postići sprječavanje širenja i suzbijanje SARS-CoV-2 virusa, a time i prestanak ovog epidemijskog vala", napisao je.

"Hrvatska je dosegnula vrhunac vala"

"Ako netko ne vjeruje ovim činjenicama, tada neka pročita upravo objavljeno mišljenje američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu (IHME) koji je objavio: Hrvatska je upravo dosegnula sam vrhunac ovog epidemijskog vala. Prema njihovim procjenama, očekuje se polagani pad dnevnog broja zaraženih, a za dva tjedna vrhunac bi trebali dosegnuti i brojevi hospitaliziranih i dnevno umrlih. Dakle, sve je u zavisnosti o broju zaraženih, tj. smanjivanju broja zaraženih.

Treba imati na umu da postoje i prirodni procesi na koje čovjek pored najbolje volje ne može bitno utjecati, a to građanstvu treba objasniti", kaže.

Pročitajte više