Mihanović traži da se Zapadnu obalu da Lučkoj upravi: "Mi bi se bolje brinuli za nju"

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKI HDZ predložio je danas da se Zapadna obala dodijeli na upravljanje Lučkoj upravi te je pritom upozorio da se sadašnjom neriješenom situacijom u vezi s njom, zbog neubiranja prihoda, tj. naplate vezova, na godinu gubi oko pet milijuna kuna.

"Naš prijedlog Gradu Splitu je da Vlada donese odluku o proširenju granica lučkog područja tako da se Zapadna obala da na upravljanje Lučkoj upravi", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga HDZ-a i gradski vijećnik Vice Mihanović, koji je i ravnatelj Lučke uprave.

Mihanović: Lučka uprava se neće ponašati kao privatne tvrtke

Državni inspektorat donio je početkom listopada odluku kojom se gradskoj tvrtki "Splitska obala" zabranjuje pružanje turističkih usluga u nautičkom turizmu, to jest naplata jahtama za korištenje vezova na Zapadnoj obali. Prije toga u ljeto ove godine gradskoj tvrtki "Splitska obala" stigla je kazna poreznih inspektora od šest milijuna kuna zbog, kako je obrazloženo, obavljanja djelatnosti bez potrebne koncesije na pomorskom dobru Zapadne obale.

Mihanović je danas istaknuo kako Lučka uprava jamči da će, ako joj se Zapadna obala dodijeli na upravljanje, sve što zaradi od pristajanja i vezivanja jahti na Zapadnoj obali "uložiti u obalu i neće se ponašati kao privatne tvrtke koje bi (ako neka od njih dobije koncesiju na Zapadnoj obali) dobit investirale u nešto drugo".

"Sljedećeg ljeta bi u splitskoj gradskoj luci mogao nastati kaos"

Također je istaknuo kako bi dodjeljivanje Zapadne obale na upravljanje Lučkoj upravi Split moglo biti riješeno u idućih nekoliko mjeseci, a tako bi se spremno dočekala turistička sezona 2022. godine. U protivnom, upozorio je, sljedećeg ljeta bi u splitskoj gradskoj luci mogao nastati kaos jer se očekuje do 600 uplovljavanja na dan.

Po njegovim riječima, dodjeljivanje Zapadna obale na upravljanje Lučkoj upravi važno je i zbog sigurnosnog aspekta.

"Lučka uprava ima svoj operativni centar koji radi 24 sata i odjel za sigurnost i opasne terete koji radi također 24 sata na dan. Mi možemo najbrže reagirati u slučaju nekih havarija ili nesreća te upravljati pomorskim prometom", poručio je Mihanović zauzimajući se za to da se Zapadna obala u Splitu dodijeli na upravljanje Lučkoj upravi.

Pročitajte više