splitski hnk priprema premijernu izvedbu "baletnog divertissementa"

Na sceni splitskog HNK u petak, 5. ožujka, bit će premijerno izveden "Baletni Divertissement" koji će u dva dijela predstaviti izvatke iz klasičnih, neoklasičnih i modernih baleta te koreografske uratke splitskih plesača Korane Bilan, Sanje Nevešćanin, Daniela Jagara i Romulusa Dimachea te Ivice Petrića i Dmitrija Rodikova.

"Baletni Divertissement" sastoji se od 14 točaka i pokazat će nevjerojatnu raznolikost baletnog izričaja, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Baleta splitskog HNK Almira Osmanović.

"Nema se novca, ali moramo 'plivati' jer nećemo dopustiti da izgubimo kontinuitet. Želimo stoga povećati broj izvedaba na godinu, tako da dramski, operni i baletni program budu podjednako zastupljeni na repertoaru nacionalne kazališne kuće u Splitu", rekla je ravnateljica Baleta.

Bit će tu puno plesnih iznenađenja, kako je najavljeno, a među točkama zanimljivo je izdvojiti isječke iz baleta "Gusar", "Vragolaste djevojke", "Fado strasti", "Casino Paradise", nedavno postavljenog "Ščelkunčika", zatim koreografske duete "Oproštaj" i "Sudbina", te plesnu kreaciju na glazbenu temu iz filma "American Beauty".

Baletni ansambl splitskog HNK, rečeno je, takvim konceptom ima priliku pokazati sve što zna u klasičnom i u suvremenom plesnom izričaju, a "baletni koktel" posvećen je nedavno preminulom Zdenku Generaliću, koji je 17 godina radio kao domar u Baletnom studiju, no, kako su rekli plesači, za njih je on bio jednostavno prijatelj.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više