Splitski homoseksualci odgovorili na crkvene napade

"SPLIT je sredina koja ušutkava različitosti, sredina u kojoj možeš na miru biti ono što jesi samo ako kriješ svoju različitost. Neka je ona i javna tajna, neka je ona i općepoznata svima; sve je u redu samo dok nije javno saopćena, dok nije izrečena afirmativno, dok nije uporabljena kao moguća alternativa većinskom svjetonazoru."

Tim riječima splitski gay i lezbijski aktivisti objašnjavaju akciju u sklopu koje su lijepili plakate kojima pozivaju na snošljivost i prestanak govora mržnje prema osobama istospolnih sklonosti, u čemu prednjači Crkva.


Pokretač akcije lijepljenja plakata po Splitu je bivši sjemeništarac, a i ostali koji su sudjelovali u akciji su također vjernici, što, prema njihovom mišljenju, pokazuje da homoseksualci ne žele sukob sa Crkvom, jedino da prestanu napadi ove institucije na njihovu zajednicu.

"Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je na uskršnjoj propovijedi istospolne zajednice nazvao "kamenovanjem života". Preko medija Crkva na suptilan način ulazi u naše domove i zbog toga je bitno naglasiti da akcija nije usmjerena protiv Crkve, nego Crkva mora shvatiti da nije sveta krava, nego da se mora odgovoriti na prilično zabrinjavajuće diskriminatornne stavove koji iz nje dolaze." - kazao je Indexu Dorino Manzin, najpoznatiji hrvatski gay aktivist, dodajući da Barišić treba znati da u Splitu egzistira brojna gay zajednica.

"Ne trebamo imati "sporazum" s Crkvom, nego uspostaviti "pakt o nenanapadanju". Postoji čitav niz gay-katoličkih udruga u svijetu, oni su poveznica između Crkve i gay udruga jer gay vjernici su često dvostruko stigmatizirani: "Kakav si "peder" ako ideš u crkvu?" - šaljivo je objasnio  Manzin nerazumijevanje na koje nailaze homoseksualni vjernici među netolerantnim pripadnicima gay scene.

"Političari često interpretiraju religijske stavove i Bibliju i tako manipuliraju osjećajima građana. Kad se raspravljalo o Zakonu o istospolnim zajednicama u Saboru nigdje nismo spominjali nismo spominjali usvajanje djece, a svi političari su drvili po tome. Pozivaju se na Bibliju kad im to odgovara, a kad se govori o našoj vojsci u Afganistanu i privatizaciji, tada na nju zaboravljaju." - podsjetio je Manzin.

Komentar na plakate koji su zalijepljeni na plakatne panoe, ali i na vrata splitskih crkava Sv. Duje, Sv. Frane, nadbiskupskog ordinarijata, sjemeništa, teološkog samostana, pokušali smo dobiti od crkvenih dužnosnika, ali oni su u pravilu negirali da su na njihovim vratima lijepljeni plakati, dakle lagali su i nisu željeli ništa drugo reći, dok su dva odgovora posebno indikativna.

U Sv. Duji nam muška osoba koja se javila nije htjela ništa reći, niti se predstaviti. Na naše inzistiranje da ipak s nekim razgovaramo, nakon konzultacija se čula direktiva od nadležnog Božjeg službenika: "Poklopi!"

U Dominikanskom samostanu, nakon objašnjenja da zovemo zbog plakata koje su lijepili gay aktivisti i koji promovira snošljivost prema toj populaciji, odgovoreno nam je: "Mi ne lijepimo takve plakate". Nakon ponovnog objašnjenja, da su te plakate zaljepili pripadnici gay zajednice, odgovoreno nam je: "Nitko od nas ne lijepi te plakate".

Pročitajte više