KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Splitski infektolog: Rezultat novogodišnjih proslava bit će respiratori i pogrebi

RASTU brojke zaraženih u Splitu i županiji, a šef splitske infektologije Ivo Ivić komentirao je najnoviji razvoj situacije.

Sve je više pacijenata u bolnici: "To je već vrlo ozbiljan porast"

"Velika je brojka, nažalost. Svi smo se pribojavali da će u jednom trenutku početi rasti. Bojim se da će to biti odraz novog soja i našeg ponašanja koje je jednako kako je i bilo, kao da zapravo i nema epidemije. Raste broj bolesnika u bolnici, u zadnjim danima je to već vrlo ozbiljan porast", rekao je Ivić pa dodao:

"Šest tjedana smo na između 170 i 180 bolesnika, sada smo prešli 180. U zadnja dva dana u Hitnom prijamu imamo do 100 pregleda, a imali smo do 60. U dva dana imamo 47 novoprimljenih. Dnevno je bio prosjek od 14 do 15 novoprimljenih. Na respiratoru ih je jutros bilo 38."

Ivić kaže da se trude koliko mogu, ali...

 

Video: Dalmatinski portal

"Pretužno je gledati ove ljude"

"Ne vraćamo nikoga. Svi koji su respiratorno ugroženi i moraju ostati u bolnici, ostaju. Problem je što ih je veliki broj i ne mogu biti promptno zbrinuti. Sve ih je više. Trudimo se koliko možemo, ali vremenski i prostorno to nije moguće optimalno kao kada ih je manje.

Nažalost, preko 80 posto ih je necijepljenih. Pretužno je gledati te ljude. Uglavnom su to stare osobe s brojnim kroničnim bolestima. To je razlog zašto su se bojali cijepiti. Potpuno krivo i naopako. Pogrešno. Rezultat imamo", istaknuo je Ivić i nastavio:

"Najugroženiji bolesnici nisu se cijepili jer se boje nuspojava više od covida, a nuspojave cjepiva su beznačajne. Većina cijepljenih ima lakšu kliničku sliku. Oni koji imaju tešku su bolesnici s kroničnim bolestima imunološkog sustava, nisu u stanju razviti imunost."

O pozivu na doček Nove godine: Ponašanje je jako loše

Komentirao je i poziv sinjskog gradonačelnika Mire Bulja da se za Novu godinu izađe na doček u Sinju. 

"Rezultat toga će na kraju biti respiratori i pogrebi. Ponašanje je jako loše svih ovih šest tjedana u kojima živimo u jednoj intenzivnog epidemiji. Lako bi moglo biti da je ovaj porast uzrokovan novim sojem virusa. To će pokazati testiranja", rekao je Ivić.

Osvrnuo se i na omikron.

"Jako brzo se širi. Pa čak i ako je manje patogen, ako u manjem broju slučaja izaziva tešku kliničku sliku, on svojom brzinom širenja će dovesti do većeg broja oboljelih, što znači da će pritisak na bolnicu biti povećan. To je ono čega se bojimo."

"Nema okupljanja, treba nositi maske i trčati na cijepljenje"

Za kraj je ponovio preporuke.

"Nema proslava, nema okupljanja, treba nositi maske i trčati na cijepljenje. To svi znaju. Oni koji su to napravili, učinili su pametnu stvar, a oni koji nisu mogu očekivati da će se pojaviti ovdje", zaključio je Ivić.

Pročitajte više