KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Splitski liječnik: Moramo početi živjeti s koronom

Foto: Hina, Milan Šabić/Pixsell

PREDSTOJNIK Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić, koji je jučer poručio da bi trebalo kazniti one koji se ne pridržavaju mjera, i danas se obratio novinarima.

Ponovio je kako je "pristalica kažnjavanja" onih koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera ako se, kako je dodao, ne može drugačije uspostaviti "novo normalno" ponašanje. Rekao je kako moramo početi živjeti s koronom te da se život ne može zaustaviti, ali u kojoj mjeri je suživot moguć ovisi samo o nama, odnosno o pridržavanju mjera. 

"Moramo početi živjeti s koronom, samo je pitanje koliko smo disciplinirani. Ne možemo zaustaviti život, ali se moramo pridržavati mjera distance i zaštite. Ako ćemo nositi maske, ako ćemo se odreći velikih masovnih okupljanja, pogotovo onih bez zaštite, moći ćemo držati epidemiju pod kontrolom, odnosno spustiti je na nizak intenzitet koji nam omogućava normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ne možemo ukinuti koronu, ona je tu i širi se", poručio je Ivić.

Na pitanje treba li stalno izvještavati o brojkama oboljelih, Ivić nema ništa protiv toga.

"Javnost mora znati što se događa da bi se mogli ravnati kako će se ponašati. Osjećaj da se ništa ne događa nije dobar. Ako primjerice odete na rivu, tamo ćete se zabavljati i zaboraviti da ima korone, ali ako dođete na hitni prijem naše bolnice i prosjedite tu nekoliko sati, onda ćete vidjeti kako je to krvavi posao", rekao je Ivić.

Dodao je i kako se pribojava sezone gripe, zato smatra da je jako važno držati se smjera i smatra da bi se građani trebali u što većem broju cijepiti protiv gripe, pogotovo oni s kroničnim bolestima i stariji. "Kad bismo se držali ovih mjera, siguran sam da bi i gripe bilo upola manje", dodao je.

Prosječna dob umrlih je 73

Ivić je otkrio i neke statističke podatke o hospitaliziranima. Prvo je kazao kako je 71 osoba hospitalizirana, no kasnije se na navode novinara ispravio i rekao da je 79 hospitaliziranih. Od toga je 34 njih na kisiku, a šestero na respiratoru. Prosječna dob hospitaliziranih od 15.6. je 66 godina, dotad je prosječna dob bila 82 godine.
Prosječna dob umrlih u zadnjih dva i pol mjeseca je 73 godine, a u prvih par mjeseci epidemije je bila 83 godine. Najmlađa hospitalizirana osoba ima 34 godine i dobro se oporavlja.

"Neodgovorno ponašanje je razlog za širenje"

Podsjetimo, Ivić je jučer rekao kako je glavni razlog intenzivnog širenja koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije neodgovorno ponašanje, zbog čega bi trebalo uvesti kažnjavanje za nepridržavanje epidemioloških mjera.

"Mislim da bi sad trebalo razmišljati o kažnjavanjima za nepridržavanje mjera", rekao je Ivić na konferenciji za novinare.

Ističe kako će se zaraza širiti zbog "ponašanja i druženja, obiteljskih i širih skupova na kojima se ne drži distanca i ne nose se zaštitne maske".

"To je nešto što se akumuliralo proteklih mjesec dana pa imamo povećan broj oboljelih", kazao je Ivić zapitavši se zašto tako nije u Istri. "Zato što se odgovornije ponašaju", ustvrdio je.

Uspoređujući sadašnju epidemiološku situaciju u županiji s onom iz "prvog vala", Ivić je kazao kako "nema dojam" da je sad više teško oboljelih slučajeva, ali da se epidemija koronavirusa "preintenzivno" širi.

"Epidemija u Splitsko-dalmatinskoj županiji je preintenzivna da bismo mogli vjerovati da se te brojke neće barem približiti, a možda i premašiti one koje su bile zimi kad je bio lockdown. Sada ljudi slobodno komuniciraju, infekcija se širi, a oni se prilično neodgovorno ponašaju. Da su se ponašali odgovorno, ne bismo imali ovakve brojeve", zaključio je Ivić jučer.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više