Splitski policajci 16-godišnjaka bacili na pod i svezali jer je imao kapuljaču i slušalice na ušima pa je bio sumnjiv

Ilustracija: Index

SPLITSKA policija ne samo da nije uhvatila pljačkaša pošte koji im je iz zasjede pobjegao s novcem, nego je Odjel za zakonitost postupanja PU splitsko-dalmatinske zaprimio predstavku roditelja 16-godišnjaka kojeg su policajci prilikom pretrage terena nakon same pljačke svezali lisicama, polegli na pod i natjerali da trči kako bi vidjeli podsjeća li ih na pljačkaša.

Dječaka su čak htjeli privesti u obližnju Prvu policijsku postaju, no njihov kolega, koji je pljačkaša čekao u zasjedi pred poštom i vidio ga, kazao im je da ne podsjeća na traženog bjegunca pa su ga pustili. 

Dječakov otac cijeli je slučaj prijavio vrhu splitske policije. Postupke policajaca sada ispituje Odjel za zakonitost, što je uobičajena procedura.

Pobjegao im pred nosom

Pljačka pošte u Ulici Domovinskog rata dogodila se 2. siječnja neposredno prije zatvaranja poslovnice, koja je opljačkana i pet dana ranije. Policija je očekivala da će se razbojnik vratiti na mjesto zločina, što se i dogodilo. 

Pljačkaš je prijeteći oružjem iznudio novac, policajci su ga zaustavili nakon što je izašao iz poslovnice. Naredili su mu da stane i legne, u jednom trenutku činilo se kao da će ih poslušati, no tada se iz niskog starta dao u bijeg i zamaknuo im iza ugla u smjeru Prve policijske postaje i trgovačkog centra Joker. Jedan od policajaca je ispalio dva hica u zrak u nadi da će uplašiti razbojnika. 

Tjerali ga da trči svezan?!

Policajci su se potom rastrčali po okolnom terenu i malo prije 22 sata u dvorištu baraka pokraj Parka mladeži i stadiona RNK Split zamijetili dječaka koji je imao kapuljaču na glavi i slušalice na ušima. Učinio im se sumnjiv pa su se bacili na njega. Polegli su ga na pod i svezali, navodno čak i natjerali da trči ne bi li vidjeli podsjeća li na razbojnika koji je svega koji sat ranije opljačkao poštu udaljenu od te pozicije nekih 300 metara. Kako su ga mislili prepoznati, ako nitko od njih nije bio na mjestu događaja, tek bi se trebalo utvrditi.

Dječak inače živi svega koji metar dalje, njegov otac čuo je da se nešto događa pa je došao provjeriti što se zbiva. Ostao je zaprepašten kada je vidio da upravo njegovog sina policajci sumnjiče da je opljačkao poštu. Policajcima je pokušao objasniti da njegov sin nema veze s tim i da je izašao iz stana prije tek desetak minuta, no nije pomoglo. Policajci su se s dječakom uputili ka postaji udaljenoj svega stotinjak metara.

U policiji nam kažu njihovi službenici u prvom trenutku nisu mogli znati da dječak ima tek 16 godina i da ga ne smiju vezivati. Sve će ispitati, utvrdit će se ima li osnova za pokretanje stegovnog postupka protiv službenika koji su sudjelovali u privođenju. Dječak nema ozljeda, ali je pretrpio veliku traumu.

Pročitajte više