Splitski prijevoznici traže hitnu izmjenu zakona nakon upozorenja Britanaca

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Ceh prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije priopćenjem se oglasio o upozorenju britanskog ministarstva vanjskih poslova koje svojim državljanima kaže da budu oprezni kad ulaze u taksi u Hrvatskoj. Podsjetimo, britansko ministarstvo upozorilo je na rizik od seksualnih napada.

"To je poražavajuća vijest"

"Britansko ministarstvo vanjskih  poslova upozorilo je svoje državljane na rizik od seksualnih napada u taxi prijevozu prilikom putovanja u Hrvatsku. Vijest je to koja je poražavajuća ne samo za imidž Hrvatske kao sigurne turističke destinacije, već i za resorno ministarstvo u Hrvatskoj. Ugroza sigurnosti kako putnika,  tako i ostalih sudionika u prometu, izravna je posljedica manjkavosti  izmjena i dopuna lošeg  Zakona o prijevozu u cestovnom prometu", kažu splitski prijevoznici u priopćenju.

"Kao Ceh prijevoznika pri Obrtničkoj komori najveće turističke županije u Hrvatskoj po tko zna koji put javno upozoravamo na činjenicu da ni Vlada ni resorno ministarstvo nemaju pravu informaciju koliko na našim prometnicama ima taxi vozila u određenom trenutku.

Naš prijedlog prilikom izmjena i dopuna Zakona o upisu registracije vozila u taxi dozvolu odbijen je i zato danas temeljem kopije jedne  taxi dozvole na ulicama prometuje nepoznat broj taxi vozila. Astronomske cijene koje 'zabavljaju' javnost u jeku turističke sezone tek su kap u moru stvarnih problema prouzrokovanih ovim Zakonom", poručuju.

"Tko sjedi za volanom i tko vozi naše sugrađane pa tako i turiste koji dolaze u Hrvatsku, očito nije predmetom interesa odgovornih u resornom ministarstvu. Ipak, upozorenje britanskog ministarstva vanjskih poslova svojim sugrađanima trebalo bi biti upozorenje Vladi Republike Hrvatske. Kupovina socijalnog mira očiglednim izlaskom u susret raznim aplikacijama nije i ne smije biti važnija od sigurnosti putnika i svih ostalih sudionika u prometu. Ovakvi slučajevi koji bacaju sjenu na cjelokupnu državu kao sigurnu turističku destinaciju opravdan su razlog za hitne izmjene i dopune lošeg  Zakona", zaključuju u priopćenju.

Britanci upozorili na rizik od seksualnih napada u hrvatskim taksijima

Podsjetimo, prije par dana britansko ministarstvo vanjskih poslova ažuriralo je upozorenja i savjete svojim državljanima koji putuju u Hrvatsku, posebno ističući rizik od seksualnih napada u taksijima. Prema njihovim informacijama, postoji više izvještaja o napadima u taksijima.

Što točno savjetuju?

Na službenim stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova stoji: "Postoje izvješća o napadima i seksualnim napadima u taksijima ili Uberima u Hrvatskoj. Kako biste smanjili rizik i pomogli u sprječavanju potencijalnih napada, možete poduzeti sljedeće mjere:

- slikajte unutrašnjost taksija, posebno dio gdje je vidljiv broj vozila, te tu sliku pošaljite prijatelju ili nekoj drugoj osobi

- podijelite status vožnje na Uberovoj aplikaciji

- nazovite nekoga tijekom vožnje i obavijestite ga o tome u kojem ste taksiju i kuda idete."

Pročitajte više