Splitski profesori i studenti protiv ministra Fuchsa: Po novom zakonu i Kerum može postati rektor

MINISTAR znanosti Radovan Fuchs danas se trebao sastati s rektorom splitskog Sveučilišta Ivanom Pavićem, i to uoči sjednice Senata na kojem će se odlučivati o podršci novom paketu zakona. No, profesori i studenti, koji smatraju da se njime guši autonomija sveučilišta, priredili su mu vrući doček. Pred Sveučilišnom knjižnicom postavili su transparente, a atmosferu su podigli brojni udaraljkaši. Nakon svega, Fuchs je odustao od najavljenog sastanka.

"Zakon je protivan interesima akademske zajednice"

"Ministarstvo skoro godinu dana pokušava nametnuti zakone koji su protivni interesima većeg dijela akademske zajednice. Zakon su jednoglasno odbili Senat zagrebačkog Sveučilišta i HAZU, svi ekonomski i pravni fakulteti u zemlji  te deset fakulteta splitskog Sveučilišta. Ministar dolazi na sjednicu Senata splitskog Sveučilišta ne bi li izvršio politički pritisak na ljude da promijene odluke Fakultetskih vijeća. Ministar nema što raditi na sjednici Senata na kojem se odlučuje o njegovom prijedlogu. Dekani nemaju mandat mijenjati mišljenje Fakultetskih vijeća. Ovo je izravno utjecanje politike na autonomiju sveučilišta", kaže Dragan Markovina, asistent sa splitskog Filozofskog fakulteta.

Keruma za rektora?!

Pojašnjava da novim zakonom Ministarsko vijeće imenuje rektora, a on dekane. "Potpuno su razvlaštena Fakultetska vijeća. Čak rektori i dekani ne moraju biti članovi akademske zajednice. Znači po tome bi i jedan Željko Kerum mogao biti rektor Splitskog sveučilišta", upozorava Markovina. 

Kaže kako ministar Fuchs odbija javnu raspravu i laže u medijima da to nije tako. Koliko je Markovini poznato, rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić jedan je od autora novog zakona. Tvrdi da su mu se neke kolege požalile kako ih rektor Pavić pritišće da zakonu daju zeleno svjetlo.

Pročitajte više