Splitski SDP: HDZ je na nezakonitom natječaju dijelio stipendije svojim ljudima

Foto: HINA/ Miroslav LELAS/ lm

SPLITSKI SDP ocijenio je danas na konferenciji za novinare da je u dodjeli studentskih stipendija bilo nepravilnosti te da su one dodijeljene studentima za zanimanja koja nisu od interesa za Grad, a za pojedina područja dodijelilo ih se više nego što je natječajem propisano.

Kandidat SDP-a za splitskoga gradonačelnika Ante Franić rekao je kako mladi ne mogu dobiti posao u struci, imaju plaće koje nisu dostatne za život, a nemaju mogućnost ni kupiti stan jer su stanovi skupi.

Smatra da je žalosno što gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) završava svoj "jalov mandat u kojem nije učinio apsolutno ništa za mladost Splita".

"Grad Split je natječaj za stipendiranje studenata u akademskoj 2020./2021. proveo kršeći vlastiti natječaj i Pravilnik o načinu i uvjetima stipendiranja učenika i studenata i naknadi dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija Grada Splita", ustvrdio je Franić i dodao kako je bilo mnogo "formalnih propusta i kršenja vlastitih uvjeta natječaja i odredba" tog pravilnika.

"Potpuno su pogrešno klasificirana znanstvena i umjetnička područja, dodijelilo se više stipendija za pojedina područja od natječajem propisanih, iste studijske grupe svrstane su u različite kategorije, poput ekonomije, i izostavljeni su ECTS-bodovi za određene studente", istaknuo je Franić. 

"Proveden je nezakonit natječaj kako bi HDZ-u važni kandidati dobili stipendiju"

Dodao je da su stipendije dodijeljene studentima za zanimanja koja nisu od interesa za Grad Split, a istodobno su uskraćene stipendije za deficitarna zanimanja.

Drži da je nezakonit natječaj proveden kako bi HDZ-u važni kandidati ostvarili pravo na stipendiju te traži reviziju stipendija dodijeljenih ove godine tako da se, zbog propusta Grada, one dodijele svim prijavljenim kandidatima. 

"Od ove ću godine inzistirati da se svim studentima deficitarnih zanimanja za koje prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje postoji izražena potreba na tržištu rada omogući pravo na stipendiju, a lista kandidata će se utvrditi na jasan i mjerljiv način prema jedinom valjanom kriteriju, i to socijalnim uvjetima i ocjenama, a ne pripadnosti ili radu za HDZ. Vice, sad je bitno da Split zaboravi HDZ", poručio je Franić Vici Mihanoviću, kandidatu HDZ-a za gradonačelnika.

Na kraju je rekao da SDP i on kao novi gradonačelnik mladima nude optimizam i motivaciju za ostanak u Splitu, pravedne natječaje, POS-ove stanove i oslobađanje od plaćanja poreza za prvu nekretninu do sto tisuća kuna nepovratno za mlade poduzetnike i inovatore.

Pročitajte više