Splitski sud obustavio istragu protiv šefova Jadranskog osiguranja: Dug plaćen, nema djela

IZVANRASPRAVNO vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Marice Šćepanović obustavilo je istragu protiv bivših čelnika Jadranskog osiguranja, koje su teretili za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i rupu u državnoj blagajni od 17,7 milijuna kuna.

Oporezivo, neoporezivo

Istraga protiv Žarka Bubala, bivšeg predsjednika Uprave Jadranskog osiguranja, i Branka Cote, člana Uprave te vlasnika tvrtke Jadroinvesting, zatražena je u rujnu 2009. godine. U veljači je istraga i pokrenuta, a slučaj je došao pred vijeće po Bubalovoj žalbi. Cota se nije ni žalio, no kako je istraga obustavljena protiv Bubala, nije bilo druge već isto napraviti i za drugog osumnjičenika, zaključilo je vijeće.

Cijeli problem je, inače, ispao oko pripajanja Jadroinvestinga Jadranskom osiguranju te detalja da se jedna tvrtka bavi oporezivom, a druga neoporezivom djelatnošću. Osumnjičenici su se teretili da nisu ispravili prijavu poreza na dodanu vrijednost u odnosu na pretporez koji je iskoristilo pripojeno društvo.

Financijski vještak dao za pravo osumnjičenima

Financijski vještak stao je na stranu osumnjičenika. Zaključio je da nije bilo potrebe ispraviti pretporez, jer nisu bili potpuno jasni kriteriji za obračun, tako da je porezni obveznik imao osnova za osporavanje izračuna Porezne uprave. Sudsko vijeće cijenilo je i činjenicu da su osumnjičenici nakon gubitka upravnog spora podmirili kompletan dug. Slučajno ili ne, to je koincidiralo i s pokretanjem istrage.

Suci su na koncu zaključili da Bubalo i Cota nisu imali namjeru oštetiti državni proračun pa tako nisu ni počinili zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Pročitajte više