Splitski sud prebrzo otpisao Štroka: Novo suđenje za aferu Pet zvjezdica

Screenshot. Google street view

VRHOVNI SUD ukinuo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu u aferi Pet zvjezdica, koju je prije devet godina prijavio poduzetnik Goran Štrok. 

Okrivljenici Ivo Žeravica, pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku te vlasnik građevinske tvrtke Konel Anton Kralj i njegov sin Antoan oslobođeni su USKOK-ove optužbe koncem 2013. godine.  Odlukom Vrhovnog suda predmet će na ponovljeno suđenje pred izmijenjeno sudsko vijeće. Spis je, kako neslužbeno doznajemo došao u ruke suca Mlađana Prvana.

Oslobođeni zbog nedostatka dokaza

Predsjednik sudskog vijeća Damir Romac oslobodio je Žeravicu i ostale zbog nedostatka dokaza. Na objavi presude pojasnio je da se optužba temeljila isključivo na iskazu Gorana Štroka, koji je sudskom vijeću ostao upitan.

Svi drugi svjedoci, uključujući i bivšeg veleposlanika SAD-a Williama Montgomeryja, člana Uprave JLH-a, imali su posredna saznanja o tome da su Žeravica i Kralj tražili 200 tisuća eura mita kako bi hotel Bellevue prošao tehnički pregled i dobio sve dozvole za rad.

Dojam nije dovoljan

Vrhovni sud, pak, smatra da splitski sud nije u dovoljnoj mjeri obrazložio zbog čega nije prihvatio iskaz Gorana Štroka, već su odluku bazirali na dojmu, što im je neprihvatljivo. Sporan je i zaključak splitskog suda kako na snimci susreta Štrok ne izgleda kao netko tko treba dati novac, već da štoviše ima dominantnu ulogu, dok je Žeravica povučen i ne izgleda kao netko tko traži mito.

Na suđenju su pitali Žeravicu zašto nije odgovarao na pitanja Štroka, a ovaj je kazao da je sumnjao da ih se prisluškuje. Postavilo se i pitanje zašto se sa Štrokom kao strankom sastajao u hotelu, a ne svom uredu. Bio sam ljubazan, odgovorio im je Žeravica.

Optužnica u ovom slučaju dignuta je još 2008. godine, no predmet je zapeo zbog zahtjeva obrane da se izdvoje snimci koje Štrok napravio, što je u konačnici i napravljeno. 

 

 

Pročitajte više