TAKSISTI ĆE BLOKIRATI SPLIT? "Na Ultru stiže 700 vozača Ubera, dolaze u pljačku"

Foto: FAH, Press

SPLITSKI taksisti neće po dobrom pamtiti ovo jutro. Ne jednom zacrnilo se pred očima kada je u jednom dnevniku vidio najavu da u Split za Ultru stiže 700 vozača Ubera.

U Uberu kažu da ne komuniciraju na taj način i ne žele otkriti s koliko će vozača pojačati svoju splitsku ekspozituru, no tvrde da je 180 registriranih splitskih taksista jednostavno premalo za toliko posla koliko se očekuje za trodnevni festival elektronske glazbe u Splitu.

U Hrvatskoj imaju ukupno 1.500 vozača i kažu da je normalno da se vozači sele u druge gradove za velike događaje. Tvrde da nije istina da u Hrvatskoj za Uber rade i vozači iz drugih država.

"Žele nam ukrasti sezonu i eutanazirati crnim prijevozom"

Milivoj Topić iz splitskog Radio Taxija kaže da je upravo to slučaj.

"Ma ima svega, vozača s talijanskim, bosanskim registracijama. Ovo nije normalna situacija. Mi samo tražimo da se zakon provodi, a Uber, to je već konstatirano, posluje nelegalno. Mnogi su jutros ostali u šoku kada su vidjeli što se sprema. Imamo i mi aplikaciju. Mogli smo i mi zaposliti taksiste sa strane, mogli smo dovesti dvije tisuće ljudi. I što bi onda imali. Potpuni kaos na cesti", kaže Topić.

"Očito nam netko želi ukrasti sezonu, a mi nemamo ništa drugo. Netko želi da nestanemo i da nas eutanaziraju crnim prijevozom. Dolaze u pljačku. Nadamo se da će država reagirati i da neće dopustiti otimačinu", kazao nam je splitski taksist Lovre Ćatipović.

"Jutros su taksisti zvali i govorili da će se organizirati i napraviti blokade"

U Obrtničkoj komori danas su taksisti zajedno s predsjednicom Elidom Marković održali tiskovnu konferenciju. Učinili su to zbog velikog broja poziva uznemirenih taksista.

"Ljudi su se jutros uzrujali i rekli da će se organizirati i napraviti blokade. Ne bi htjeli da se išta takvo dogodi, nitko nije protiv konkurencije, ali Uber je u Hrvatskoj nezakonit. Prijevoznici moraju poslovati pod istim uvjetima. I premijer i ministar rekli su da je Uber u Hrvatskoj nelegalan, pa nam nije jasno kako se ovo dopušta. Apeliramo na mjerodavne da poduzmu sve mjere predviđene zakonom i zaštite naše taksiste", kazala nam je Marković.

Uber većim brojem vozača želi povećati sigurnost i smanjiti broj alkoholiziranih za volanom

Odvjetnica Doris Košta najavila je čak mogućnost tužbe protiv RH ako se Uberu dozvoli da se razmili po Splitu za vrijeme Ultre.

U Uberu kažu da žele omogućiti siguran i pouzdan način kretanja svim korisnicima tijekom Ultre. Povećan broj vozača na Uber platformi direktno će povećati sigurnost u prometu te smanjiti broj vozača koji voze pod utjecajem alkohola.

 

Pročitajte više