Splitski tim osmislio font za djecu s disleksijom, potpuno je besplatan

Foto: OmoLab, 123rf

OMOLAB je laboratorij iz Splita za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake i tvrtke različitih profila s ciljem razvoja alata za djecu s komunikacijskim teškoćama.

Naime, u školama danas ima oko 60 tisuća djece s disleksijom.

U suradnji s dizajnerom i tipografom Markom Hrastovcem, razvili su sustav fontova za osobe s disleksijom. Navode kako rezultati testiranja pokazuju da djeca s disleksijom i drugim komunikacijskim teškoćama uz OmoType font čitaju brže, uz manje grešaka i u velikoj mjeri preferiraju taj font.

Objašnjavaju da je riječ o dva sustava podijeljena prema stupnju čitalačkih sposobnosti, a ono što OmoType izdvaja od ostalih fontova za disleksiju je učinkovitost, mogućnost prilagodbe i toplo, humano oblikovanje.

OmoType sustav fontova potpuno je besplatan i može se preuzeti na stranici OmoType.com.

Najavili su i mobilnu aplikaciju OmoReader, koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje djeci s disleksijom. OmoReader će potpuno besplatno biti dostupan početkom rujna, a na njemu će se moći čitati i lektira. "Svoju punu funkcionalnost ova pisma ostvaruju kroz OmoReader aplikaciju koja će biti dostupna u drugoj polovici kolovoza", najavili su.

Zašto OmoType?

Na svojoj web stranici navode kako razlog razvoja OmoType sustava fontova leži u spoznaji da nijedan dostupni font takve vrste nije učinkovitošću i korisničkim iskustvom kvalitetno odgovorio na probleme s čitanjem osoba s disleksijom.

OmoType se od drugih fontova razlikuje u prvom redu po multidisciplinarnom pristupu koji je rezultirao ugodno oblikovanim font sustavom koji se u najmanjoj mogućoj mjeri razlikuje od standardnih fontova.

Nadalje, dvije font obitelji s po 24 inačice ostavljaju prostor veće prilagodbe jedinstvenim potrebama korisnika. OmoType Std i OmoType Ext font sustavi izlaze u susret različitim razinama čitalačkih vještina korisnika.

OmoType font je tijekom razvoja testiran na ispitnoj skupini od 15 djece sa smetnjama čitanja u dobi od 10 do 14 godina.

Ispitivanja je provodila Nina Kupusović, profesorica logopedije, u suradnji s Udrugom Dyxy, županijskom udrugom za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja, te Dječjom poliklinikom u Splitu. Fontovi korišteni kod ispitivanja su Times New Roman, Arial, Dyslexie Font i OmoType Std.

"Iako su rezultati testiranja sjajni za performanse OmoType fonta, bitno je naglasiti da je prilikom testiranja korištena samo jedna inačica OmoType Std fonta. Prilagodbom osobnim preferencijama rezultati će biti značajno bolji", dodaju iz OmoLaba te najavljuju da će testiranja OmoType fontova nastaviti u suradnji s Rehabilitacijsko-edukacijskim fakultetom u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.