VIDEO, FOTO Bitka s Hajdukovcem za prostor u centru Splita: Umjetnik ozlijeđen dok je rušio zid

Foto: Index

PREDSJEDNIK Udruge Adria Art Annale Antej Jelenić danas je dočekao novinare s povezom na oku. Nastradao je jučer dok je rušio zid koji je bivši Hajdukovac Darko Miladin sazidao u prostoriji koju su koristili do konca prošle godine. Dok su Antej i njegovi drugovi razbijali zid, radnici su s druge strane varili čeličnu ploču. Frcale su iskre, a jedna je pogodila i Jelenića u oko.

"Nisam odmah ni primijetio, ali sam kasnije spazio komadić nečega u oku. Završio sam na Hitnoj pomoći, tamo sam skoro zaspao dok sam dva sata čekao da mi pomognu. Onda još sat dok je došla policija. Počeo sam im pričati o našem problemu, policajac se brzo umorio i odšetao, ali je njegova kolegica sve saslušala i sama zaključila da bi i oni o svemu trebali izvijestiti Građevinsku inspekciju", priča nam Jelenić.

Tužit će izvođača radova zbog ozljede oka i napada, a kaže i kako im je jedan radnik prijetio dok su ih snimali dok zid još nije bio sasvim zatvoren i zavaren.

"Evidentno narušavanje svih mogućih zakona"

Danas su na tiskovnoj konferenciju u svom prostoru prikazali video s jučerašnjim zbivanjima. Podršku udruzi dali su i iz HULU-a Split te udruge Get. Jelenić je prozvao Miladina da je bespravno zauzeo prostor koji nije njegov te da nezakonito izvodi radove.

"Ovo je evidentno narušavanje svih mogućih zakona. Investitor nema vlasnički list, ako ima projekt za ovo, treba istražiti puteve korupcije, što je s Konzervatorima i Gradom? Miladin gradi hotel, rekao je da mora ukloniti trošni zid, da će završiti za dva mjeseca, odmah su zatvorili vrata da štite gradilište. Prošlo je šest mjeseci. Prije pet, šest dana, shvatili smo da su vrata betonirana. Ako dobiju papire, to će biti dokaz da je korupcija ušla u sve pore. Nemamo zaštitu policije, Grada i konzervatora, koji su ovo davno morali zaustaviti", kaže Jelenić. 

"Ako se bespravna gradnja ne zaustavi, okupit ćemo najširu frontu i ući u prostor"

Priznao nam je da je potpisao Miladinu da će se udruga iseliti iz prostora. Ne spori da mu je Miladin isplatio i novac za saniranje štete od prašenja, a ni da je bilo govora o nekakvoj mjesečnoj isplati, ali kaže kako su to sporedne stvari.

"Glavni dio priče je kako su oni na spomeniku nulte kategorije doslovno zabetonirali i oteli sobu. Podnijeli smo prijave Građevinskoj inspekciji, Konzervatorskom odjelu i Gradu Splitu. Ja sam poslao sve i pročelnicima Ivici Paviću i Siniši Kuki. Radovi se moraju zaustaviti, oni rade protiv svog projekta. Miladin to misli kupiti, ali to mu neće proći. Nećemo dopustiti da se srce grada pretvori u spavaonicu. Ako se bespravna gradnja ne zaustavi, okupit ćemo najširu frontu i ulazimo u taj prostor. Pričekat ćemo još neko vrijeme, dat ćemo šansu instutucijama, ali od njih previše ne očekujemo s obzirom na to što su dosad pokazale", kazao nam je Jelenić.

 

Markovina: Odakle nekome pravo da zida u spomeniku nulte kategorije

Osim novinara, na tiskovnoj konferenciji su bili i kandidat Nove ljevice za gradonačelnika Splita Dragan Markovina te kandidat za zamjenika Marijane Puljak, Jakov Prkić.

"Odakle pravo nekome da zida u spomeniku nulte kategorije u tuđem vlasništvu? I što radi šef Konzervatorskog odjela koji živi u susjedstvu i svaki dan pet puta prođe kraj ovog problema", zapitao se Markovina.

Udruga nema ugovor s Gradom, koji im svejedno šalje uplatnice za korištenje prostora

Na površinu je isplivao još jedan problem. Udruga Annale Art Adria nema važeći ugovor s Gradom, ali im uredno šalju uplatnice za korištenje prostora. Jelenić se požalio da je natječaj poništen, navodno su u Gradu shvatili da ne mogu raspisivati najam za nešto što nije u njihovom vlasništvu. Državna revizija već je u nekoliko navrata konstatirala problem s prostorima koji nisu pod ugovorom, no problem još nije riješen.

"Miladin je vlasnik firme Lino d.o.o., ima ugovor o građenju u kojem je definirano na koji se objekt odnosi gradnja. To je Dioklecijanova 2, a ovo je Dioklecijanova 1. Lino je praktički prodrla u ovaj prostor koji je u drugom portunu i nije u okviru građevinske dozvole. Bilo kakvo odstupanje od arhitektonskog projekta, automatski znači i prekršajnu prijavu, intervenciju Građevinske inspekcije, zaustavljanje radova i povrat u prijašnje stanje o trošku investitora", kazao je odvjetnik Goran Poljak.

Miladin: Nikada nisam imao mrlju u svojoj karijeri, ovo mi jako smeta

S druge strane Miladin smatra da nije ništa krivo napravio i jako ga je zasmetala cijela ova situacija u kojoj se želi prikazati nekakvim negativcem. Pozvao je policiju da ukloni veliki plakat koji su umjetnici stavili na ulaz u svoj prostor. Vjerojatno će poduzeti i nekakve pravne korake. 

"Nikada nisam imao mrlju u svojoj igračkoj i poslovnoj karijeri, a ovdje me blate kao da sam najgori negativac", požalio nam se Miladin.

U Dioklecijanovoj je odlučio napraviti hotel po uzoru na onaj koji je otvorio u Dubrovniku i koji gostima pruža jedinstveni doživljaj boravka. Želi zadržati stare materijale i tehnike gradnje, a sve to skupa traje i košta.

Prostor oko kojeg je ispao prijepor misli obnoviti, a u perspektivi i kupiti kada se riješi situacija s vlasništvom. Zid je podigao da zaštiti gradilište od neželjenih upada, čeličnu ploču je stavio kada je počeo proboj s druge strane.

Pokazao nam je papir kojeg je potpisao pročelnik Pavić po kojem se Grad Split obavezuje iseliti udrugu iz prostora, a i onaj kojeg je potpisao Jelenić oko iseljenja iz prostora. Miladinov odvjetnik Marijo Vuković požalio nam se kako ga danas nisu htjeli pustiti na tiskovnu konferenciju Udruge.

Pročitajte više