Splitsko ljeto: Premijera Euripidove "Alkestide"

U sklopu Splitskog ljeta večeras je izvedena posljednja dramska premijera, Euripidova "Alkestida", u režiji Zlatka Svibena, a predstava je odigrana u napuštenom zaseoku Dubrava strane kod sela Tugara, u Dalmatinskoj zagori. L

Stara priča o Alkestidi i njezinu mužu Admetu za kojeg se žrtvovala, Euripidova je obrada grčke narodne predaje.

Admetu dolazi vrijeme da umre no suđenice su odredile u njegovu posljednju času života da u carstvo sjena može dobrovoljno otići netko drugi. No, nitko to ne želi učiniti, ni stari roditelji, ni njegovi najvjerniji prijatelji, jedina se javila njegova žena Alkestida.

Ona je već bila položena u grobnicu kada je u Admetov dvor stigao Heraklo. Gostoprimstvo je kod Grka predstavljalo svetinju, gospodar ga je dočekao i počastio sakrivši svoju bol, ali kada je Heraklo dočuo što se u kući toga dana zbilo, pošao je u grobnicu i pričekao boga smrti Tanatosa koji je došao po ženinu dušu.

Nakon žestoke borbe ga je svezao i pustio tek kada je privolio Tanatosa da vrati Alkestidu među žive. Muž i žena su poslije ovoga živjeli dugo i sretno.

Uprizorenje Euripidove antičke tragedije "Alkestida" redatelj Zlatko Sviben i dramaturginja Lada Kaštelan vezali su uz tradiciju kraja u kojem je odigrana predstava, u Dalmatinskoj zagori.

Predstava je spoj naizgled nespojivog - kao što su nespojivi ljubav i smrt, osnovne točke oko kojih se radnja vrti, starogrčki (na kojem je napisana drama) i "staropoljički" jezik (na kojem je odigrana predstava) kojima nitko više ne govori, te glagoljaška pjesma i elementi jazza, diple, gusle i klavijature koji su se večeras čuli.

U predstavi glume Zoja Odak, Mustafa Nadarević, Čedo Martinić, Edita Majić, Milan Pleština, Mirko Kraljev, Jakov Jurić, Trpimir Jurkić i veliki dio splitskog ansambla koji predstavlja kor. Kor ima važnu ulogu u drami, a nastupio je kombinirajući glumu, ples i pjesmu.

Publiku su večeras iz Splita u zaseok Dubrava strane na predstavu prevezli autobusi te ih nakon predstave vratili.

(Hina) merc sp

Pročitajte više