Spoj tehnologije i umjetnosti za inovativnu desalinizaciju mora

JE LI TO elektrana ili javna umjetnička instalacija? Čini se da ovo svjetlucavo arhitektonsko čudo zvano ”Cijev” zamagljuje granicu između tog dvoje. Ovaj projekt našao se u finalu natječaja za mol u Santa Monici u Kaliforniji 2016. godine. ”Cijev” je dizajnirana kao plutajuća instalacija ispred obale i ne samo da izgleda blistavo nego i koristeći sunčevu energiju desalinizira morsku vodu, piše web stranica Science Vibe.

Među onima koji su prihvatili izazov bila je i kanadska inženjerska tvrtka Abdolazis Khalili i suradnici, koja je specijalizirana za razvoj i izgradnju pogona prehrambene i ambalažne industrije. Konvencionalna tehnologija desalinizacije, poput povratne osmoze, troši mnogo električne energije, zahtijeva skupu opremu te generira neželjeni industrijski otpad i zagađuje vodu. Za usporedbu, rješenje Khalilijevih inženjera sastoji se od solarnih panela, koji svake godine daju 10.000 MWh energije kako bi pumpali morsku vodu kroz elektromagnetski proces filtracije i tako proizveli 5,5 milijardi litara pitke vode za grad.

”Elektromagnetska filtracija koristi izolirano elektromagnetsko polje na cijevima koje cirkuliraju morskom vodom i odvajaju sol i nečistoću. Ovaj je proces brz i energetski učinkovit”, napisali su inženjeri u opisu svog dizajna.

Osim što daje pitku vodu, svjetlucava srebrna cijev može proizvoditi čistu vodu s 12 posto saliniteta koja se koristi u termalnim kupkama.

”Pitka voda se cijevima vodi na obalu, dok se slana voda vraća u ocean kroz pametni sustav oslobađanja koji ublažava većinu uobičajenih problema povezanih s vraćanjem slane vode u okoliš.

’Cijev’ predstavlja promjenu u budućnosti procesuiranja vode”, navode inženjeri.

No hoće li zaista ikad biti izgrađena?

Pročitajte više