Spolna (ne)ravnopravnost žena: "Manja radna i socijalna prava, niže plaće i uznemiravanje"

PRAVOBEANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik danas je Hrvatskom saboru podnijela izvješće o radu svoga ureda tijekom prošle godine.

Lukač Koritnik je istaknula da je u prošloj godini bilo najviše pritužbi koje su se odnosile na ostvarivanje radnih i socijalnih prava te na spolno uznemiravanje na radnom mjestu, za što su pritužbe podnosile isključivo žene.

"Pritužbe za spolno uznemiravanje na radnom mjestu odnosile su se na omalovažavanje, ali i na fizičke dodire koji su graničili s nasrtajima", rekla je te dodala da institut zaštite dostojanstva radnica očito ne štiti žrtvu. Rekla je i da radnice, u ovakvim slučajevima, često odustaju od tužbe protiv poslodavca zbog straha od otkaza.

Također je upozorila da i dalje postoje velike razlike u plaćama između muškaraca i žena na tržištu rada te naglasila da je jednakost plaća nužna za ravnopravnost. Istaknula je da se povećava trend zapošljavanja žena na određeno vrijeme te da je udio nezaposlenih žena u 2010. smanjen, ali samo zbog toga što je porasla nezaposlenost muškaraca.

Pročitajte više