Spolno neuravnotežene stranke trebale bi platiti kaznu od dva milijuna i 200.000 kuna

POLITIČKE stranke oglušile su se na višemjesečno apeliranje da poštuju kvote od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova.

"Kada bi se već u ovom ciklusu primjenjivale kazne za spolno neuravnotežene izborne liste, HDZ bi morao platiti 500.000 kuna, Kukuriku koalicija 400.000 kuna, HSS 500.000 kuna, HSP 450.000 kuna, a Hrvatski laburisti 350.000 kuna. Samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2.200.000 kuna", rečeno je tijekom današnje akcije pod nazivom Stup srama održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Stup srama za stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe CESI je organizirao već treći puta, a kako bi se javno prokazalo političke stranke koje uporno odbijaju kreirati spolno uravnotežene izborne liste.
 

Tijekom akcije održan je i treći izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića, a 2009. na lokalnim izborima Vjekoslava Marochinia i Milana Bandića. Ove godine premoćnu je pobjedu s 53,8 posto glasova građana i građanki odnio Vladimir Šeks s izjavom: "Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange".
 
Kroz projekt Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011. godine koje provode udruge CESI, DOMINE, DELFIN, CGI Poreč i B.a.B.e. izrađena je Ženska platforma 2011. koja predstavlja zahtjeve žena Hrvatske budućoj Vladi i Saboru. Sve parlamentarne stranke pozvale smo na sastanke radi predstavljanja platforme, ali samo su tri stranke/koalicije bile spremne čuti zahtjeve žena i sastati se s predstavnicama naših organizacija – radi se o Hrvatskim laburistima, HSLS-u i Kukuriku koaliciji.
 
Političke stranke su ukupno kandidirale 1524 žena, što je udio od 34,96 posto. Najviše je žena u 7. izbornoj jedinici, a najmanje je kandidatkinja, svega 10,71 posto u 12. izbornoj jedinici, odnosno među kandidatima nacionalnih manjina. Žene su nositeljice 17,57 posto lista.

No, kada se izdvoje izborne liste parlamentarnih stranaka onda je vidljivo da neće biti značajnijeg pomaka po pitanju zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru jer dvije najjače stranke/koalicije kandidirale su jednak broj žena kao i prije 4 godine, a stranke kod kojih je i došlo do pomaka u ukupnom udjelu žena, uglavnom nisu te žene stavile na izgledna mjesta. Konkretno HDZ (sa partnerima DC i HGS) je kandidirao 21,6 posto žena, HSS (sa ZS i SP) i HSP (sa HS NS) 26 posto,  HSLS (sa ZDS) 28 posto, Kukuriku koalicija 30,7 posto, a Laburisti 34,48 posto. Kada se detaljno promotre liste Kukuriku koalicije, može se uočiti da jedino HSU od ukupnog broja svojih kandidata/inja ima točno 40 posto kandidiranih žena. Suprotan slučaj je IDS koji nema niti jednu kandidatkinju na koalicijskim listama.

Pročitajte više