Spomenik Ivanu Pavlu II. na Trsatu otkrit će kardinal Bozanić

Spomenik papi Ivanu Pavlu II. nazvan "Trsatski hodočasnik" autora Ante Jurkića koji će sutra biti postavljen ispred Svetišta Majke Božje na Trsatu svečano će otkriti u utorak, 10. svibnja, kardinal Josip Bozanić, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u trsatskom franjevačkom samostanu koji se nalazi u sklopu svetišta.

Osim nadbiskupa i metropolita zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije kardinala Bozanića na svečanosti otkrivanja spomenika, koje će se održati na dan svetkovine Gospe Trsatske, bit će, najavljeno je, nadbiskup riječki Ivan Devčić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Spomenik koji predstavlja klečećeg Ivana Pavla II. pred čudotvornom slikom Majkom Božjom u Trsatskom svetištu za boravka u Rijeci u lipnju 2003. izrađen je u bronci. Izliven je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, težak je jednu tonu, visok 2,4 metra a ukupna cijena je 294.000 kuna. Troškove će ravnomjerno podmiriti Vlada, Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Hrvatska turistička zajednica.

Gvardijan Trsatskog svetišta fra Matija Koren kazao je da se tim spomenikom želi sačuvati sjećanje na najljepši događaj u sedamstogodišnjoj povijesti svetišta.

Spomenik će sutra, nakon dolaska u Rijeku u koloni vozila, biti dovezen na Deltu te pod pratnjom na svetište na Trsatu, podsjećajući time na kretanje Ivana Pavla II. na blagdan Duhova 8. lipnja 2003., kad je na Delti predvodio euharistijsko slavlje pred više od 100.000 ljudi.

Gospa Trsatska svetkuje se svake godine 10. svibnja u spomen na isti dan 1291. kada je, po predaji, na Trsat stigla kuća obitelji Isusa, Marije i Josipa iz Nazareta. Taj predajni događaj značio je početak Trsata kao hodočasničkog mjesta. Tu kućicu, također po predaji, nakon tri godina i sedam mjeseci anđeli su prenijeli u mjesto Loreto u Italiji. Na mjestu gdje se nalazila ta kućica sagrađena je kapelica, iz koje se poslije razvilo svetište, a franjevci su ondje stigli u 15. stoljeću kao čuvari svetišta. Gospa Trsatska se, uz sv. Vida, štuje kao čuvarica grada Rijeke.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više